Dačić: Srbija je imala preča posla od izbora

Foto: Beta - Nenad Stojanović

Opet, kada su raspisani, svaka priča o tome da li su potrebni, ili ne, postaje izlišna. Oni, jednostavno, „jesu“, tu su, i sve druge teme prestaju. Ide se na izbore, to je sve - kaže u intervjuu za Danas Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije i odlazeći premijer Srbije, u prvom Danasovom predizbornom intervjuu, kojim i počinjemo naš svakodnevni specijalni dodatak „Izborna groznica“.

Dačić napominje i da mu nije žao što je svega godinu i po bio premijer, jer je i za tako kratko vreme uspeo da vrati međunarodni ugled Srbiji, da preseče kosovski Gordijev čvor, otpočne pregovore sa EU, dovede „Južni tok“ i postane kandidat za Nobela...

Nejasno je šta su, zapravo, razlozi za raspuštanje vlade. Da li je to promena premijera?

"I to je još jedna, danas, pogrešna tema. Ja sam, uostalom, pitao Aleksandra Vučića da li hoće da zamenimo mesta, upravo da bismo dobili odgovor na to pitanje. On je odlučio da ide na izbore. Novog premijera ćemo, dakle, dobiti posle njih. I biće to onaj ko bude imao dovoljno glasova i potencijala da formira vladu. To je činjenica, sve ostalo su bespotrebne spekulacije."

U autorskom tekstu početkom godine napisali ste da „kao da neko namerno hoće da rasturi pobednički tim“. Na koga ste mislili?

"Opšte mesto u istoriji Srbije. Čim nešto uradite, a ova vlada jeste uradila, svi bi odmah da vam vide leđa. Valjda zato da ih ne bi podsećali na sopstvenu neuspešnost. Što su rezultati bili veći, to je i pritisak, da se zaustavimo, rastao. Uostalom, izbori su i raspisani samo nekih šest-sedam dana posle najvećeg uspeha koji je Srbija postigla u novijoj istoriji - posle početka pregovora o pristupanju EU. No, ja sam i pored toga zadovoljan. Uspeh je zapisan, ostaje, kao što i ja ostajem premijer kome su uručeni ključevi vrata Evrope. To ne može da se izbriše, pa ni na izborima, kad god i zbog čega god da su raspisani. Uostalom, izbori vole rezultat. Mi ga imamo. I to najveći."

Koliko su tvrdnje predsednika Srbije Tomislava Nikolića da informacije cure iz policije i da ga neko prisluškuje ubrzale raspisivanje izbora?

"Ne verujem, niti mi je to, kao što sam već rekao, sada važno, bar kada je o izborima reč. Ono što mi jeste važno, a to će biti i izborna tema, jeste kako nam rade institucije i koliko su nam jake. I zalagaću se za državu u kojoj moć leži u sistemu i institucijama. Kada ih stvorimo, svako curenje i svaki uticaj sa bilo koje strane biće isključeni. Verujem da će to odgovarati i svakom predsedniku Srbije, pošto i on treba, na prvom mestu, da bude institucija."

Zašto je Nikolić odjednom počeo da sumnja da ste vi dobar premijer?

"Gospodin Nikolić je rekao da će na izborima da navija za Srpsku naprednu stranku i ja, trenutno, njegove izjave doživljavam upravo u tom kontekstu. I apsolutno ga razumem. Kao što sam ga razumeo i posle prošlih izbora. I kao što ću ga razumeti posle ovih."

Vi i vaši koalicioni partneri tvrdite da je vlada radila složno. Čemu onda izbori?

"Ne bismo imali ama baš nikakav rezultat da nismo složno radili i složili se oko ključnih pitanja. I o izborima je, na kraju, postignut konsenzus. I ne bi ih bilo, bar ne u martu, da se ja nisam složio. O nebitnosti razloga već sam sve rekao. Dakle, zašto izbori - sada nije važno."

Kažete da za SPS nema boljeg trenutka da se izađe na birališta. Analitičari vam ne prognoziraju neki veliki uspeh?

"Jedna od stvari koje nikada nisam radio u politici jeste da nisam imao svoje novinare i svoje analitičare. Imao sam, a imam i sada, svoje rezultate. I s njima idem na izbore, od njih očekujem glasove, a većina ostalih mogu slobodno da idu sa svojim novinarima i analitičarima. Ništa drugo i nemaju. I tako će da prođu."

Da li će ovi izbori biti bitka za drugo mesto, jer analitičari tvrde da se pobednik unapred zna?

"Ko god ide na izbore da bi se borio za drugo mesto, bolje da i ne ide. Na izbore se ide da bi se dobila većinska podrška za svoju politiku i za svoju ideju o tome u kom pravcu društvo treba da se kreće i kako može da napreduje i da svaki građanin živi bolje. Mi tu politiku i ideju imamo, kandidovaćemo ih, a ostali neka slobodno gube vreme u analizama. Na kraju, nisu li, pred prošle izbore, objavljivali Nikolićeve slike, na naslovnim stranama, s naslovom „Gubitnik!“ Toliko o njima, i o tome zašto me ne zanimaju."

Sa starim koalicionim partnerima idete na izbore?

"SPS nema predizbornu koaliciju. SPS ima koaliciju koja traje već nekoliko izbornih ciklusa i izbora. I nikada se, za razliku od drugih, nije svađala, delila ili, na bilo koji način, bila nestabilna. I ovaj put se ništa, kada je o tome reč, ne menja."

(old_image)
Foto: Milan Obradović

Ima li istine u medijskim spekulacijama da PUPS traži čak 40 odsto mandata ili će se u protivnom prikloniti SNS-u?

"Ima, koliko i u svim drugim spekulacijama. I zar i sama ta reč ne znači onu vrstu prevare kojom neko, zbog sopstvene dobiti, pokušava da snizi cenu nekom dobrom proizvodu? A naša koalicija jeste dobar proizvod, redak na ovom našem političkom tržištu. Otuda i svi ti nesrećni pokušaji."

Da li je tačno da ste sa naprednjacima dogovorili da ćete ponovo biti u koaliciji nakon izbora?

"Mi i SNS smo se dogovorili o onom osnovnom - da idemo na izbore. Sve ostalo je puka mašta. I mi i oni vrlo dobro znamo da se dogovori prave tek posle izbora. I da zavise od broja glasova, a onda i od drugih, matematičkih, radnji. Prema tome, ni to, danas, nije tema. Idemo na izbore, ne bavimo se našim željama nego željama birača. I ne nudimo im dogovore nego politiku, ideju i rezultate, to jest dokaze da možemo i da umemo. Ako još neko to dokaže, svakako ćemo s njim razgovarati."

Spekulisalo se i da ćete možda biti šef diplomatije, ministar odbrane... Šta bi vam više odgovaralo?

"Još jednom - želim da na izborima pobedi moja politika. Sve ostalo me, ovog trenutka, ne zanima."

Da li vam je žao što je vaš premijerski mandat trajao ovako kratko i što ste možda bili u senci prvog potpredsednika vlade?

"nteresantno pitanje, koje bih ja, vama, postavio malo drugačije - da li bi vam bilo žao da ste, za samo godinu i po dana, vratili međunarodni ugled Srbiji, presekli kosovski Gordijev čvor, počeli pregovore sa EU, doveli „Južni tok“, postali kandidat za Nobela... Dakle, da li bi vama bilo žao? A što se senke tiče, 21. januara u Briselu nisam bio u senci. Datum sam dobio kao premijer Srbije i tako sam se osećao. Ponosno. Kao što sam se osećao u Vašingtonu, Londonu, Moskvi... I u Srbiji, dok sam radio sve što sam radio. I, pritom, nikada nisam vodio računa o tome kako će me neko prepoznati. Vodio sam računa samo o rezultatu. Zato sam ga i postigao. I nije mi žao."

Gotovo sa svim relevantnim strankama ste bili u koaliciji i sa svima ste se na ovaj ili onaj način razišli. Kakav je sada koalicioni kapacitet SPS?

"Bolje je pitanje - kakav je njima? SPS je, očigledno, postao stranka bez koje se ne može. A ostali...? Neka sami razmišljaju o tome."

Mislite li da su vam Tadić i Vučić oprostili što ste im u nekim trenucima okrenuli leđa?

"Za više od 20 godina, koliko svi mi trajemo na političkoj sceni, bilo je i te kako mnogo prilika da jedni drugima i zameramo i opraštamo. Lično, zapamtiću ono dobro što je zajedno urađeno. I sa Tadićem, i sa Vučićem. A njihov odnos prema meni odrediće oni sami. Neću tu da se mešam."

Da li je tačno da SNS u novoj vlasti ne želi da vidi Branka Ružića i Dušana Bajatovića?

"O pozicijama ljudi iz SPS odlučivaće SPS, i to prema njihovim, i svojim, rezultatima. Ne računajte da će biti drugačije."

Čini se da ste nedovoljno, nakon Vučićeve prozivke, stali na Ružićevu stranu. Slične pritužbe svojevremeno je imao i Obradović?

"Nije tačno. Tačno je samo da smo svi mi u SPS preuzeli obavezu da nam vlada, a ne stranka, bude na prvom mestu. Tako smo se i ponašali, takve smo i žrtve podnosili, svesni da je za Srbiju važnije šta će ova vlada da uradi nego šta ćemo mi da budemo. I Branko Ružić i Žarko Obradović su apsolutno bili na toj liniji. Zato sam im i zahvalan, ali zato i s njima idem na izbore, ubeđen da će sve što smo radili biti prepoznato na pravi način. Kao spremnost jedne stranke da, za svoju zemlju, podnese i žrtvu, a ne samo da se bavi jurnjavom za mestom, bilo kakvim, u svakoj vlasti."

Niste se dovoljno jasno odredili ni po pitanju ostavke ministra Saše Radulovića i njegovih optužbi da vlada koči reforme?

"Poslednje što sam pričao sa gospodinom Radulovićem bilo je o potrebi da zajedno sednemo sa sindikatima i nađemo najbolje rešenje za Zakon o radu. To je bilo desetak dana pre njegove ostavke. Drugim rečima, nisam, a zaista ne mogu da kažem da je i bilo ko drugi, imao nameru da koči reforme. Mislim da je, prosto, došlo do zastoja u komunikaciji između Radulovića i onih koji su ga predložili, i mislim da je svima žao zbog toga. Sam, sa Radulovićem, nisam imao nikakav problem. Poštovao sam to šta radi i računao sam da će i on poštovati moju socijaldemokratsku orijentaciju i potrebu da se borim i za prava radnika u reformama. Nažalost, nismo ni stigli do faze u kojoj bi mogli da sučelimo mišljenja."

Da li je izbor Radulovića za Dinkićevog naslednika, iz ove perspektive, bio pogrešan?

"Ne mislim da je greška. Vlada se odlučila za reforme i naš koalicioni partner se, u tom poslu, odlučio za Radulovića. Ne očekujte od mene da sada, zbog izbora, upirem prstom u njih ili da se radujem zbog njihovog razmimoilaženja sa Radulovićem. Poštovao sam taj izbor, poštujem ga i sada, i ne verujem da su, bilo kome, namere bile loše."

Radulović tvrdi i da vlada nikada nije radila kao tim, a da su ministri uglavnom ćutali iz straha?

"Temperatura je po tom pitanju prilično povišena i sve izjave, ja lično, posmatram kroz tu činjenicu. Gospodin Radulović je ipak previše dugo bio u ovoj vladi, bez primedbi te vrste, da bih danas s njim mogao da se složim. Mi jesmo bili tim, radili smo zajedno, a da li se neko plašio to već ne znam. Ja i ministri koje sam predložio - Tasovac, Ružić, Slavica Đukić, Jovanović... sigurno nismo. Ne verujem da se plašio ni Radulović."

(old_image)
Foto: Milan Obradović

Izgleda da nam baš ne ide s ministrima privrede, prvo Dinkić pa sada i Radulović...

"Nikako ne bih poredio njih dvojicu. Radulović je, uspešan ili ne, bio izraz iskrene težnje ove vlade da krene s reformama."

Naprednjaci traže da se krivično preispita rad Radulovića i Dragana Đilasa. Da li vam to liči na hajku protiv neistomišljenika?

"Svaka kampanja, nažalost, ovde liči na hajku, ali mislim da to više nije čak ni političko pitanje. Uostalom, niko od nas u tome nije pošteđen. Vučiću i Raduloviću su gazili decu, Đilasu, i evo sada Tadiću, traže ljubavnice, meni organizuju skrivene kamere i podmeću banane... O mukama običnih ljudi, poput roditelja Tijane Ognjenović, da i ne pričam."

Zašto je to tako?

"Sve zajedno, te hajke svedoče ne o političkoj atmosferi nego o mestu koje, kao društvo, zauzimamo na civilizacijskoj lestvici. I svaki pomak ka normalnosti, pristojnosti, ka boljem, civilizovanijem... možemo samo kao društvo i da ostvarimo. Da pojednostavim. Pokažite mi novinara, urednika koji će, prvi, onome ko mu ponudi „proverenu informaciju iz pouzdanih izvora“ da kaže - ne, i ja ću vam pokazati put iz ovog našeg blata."

Da li ste sa SNS možda postigli neki dogovor o nenapadanju?

"Mislim da bi zaista bilo neobjašnjivo, nerazumno, da ne kažem glupo, da dve stranke koje su radile zajedno, odlučivale zajedno i zajedno rešile da idu na izbore, sada počnu da se napadaju u kampanji. To bi bila tako loša poruka biračima da neki poseban dogovor o nenapadanju nije čak ni potrebam. A kada je reč o prljavim kampanjama, one su, i ovde, i u svakoj drugoj zemlji, deo uobičajenog političkog folklora. Neizbežne su."

Iako se govori da se reforme koje je odlazeća vlada pokrenula ne smeju zaustaviti, nije mnogo jasno koje su to reforme zapravo pokrenute, osim hapšenja i početka pregovora sa EU?

"Čini mi se da se baš i nećemo složiti oko tog „samo“ i „osim“. Naročito dok mi neko ne navede vladu koja je, bar u poslednjih dvadeset i više godina, imala veće rezultate. A pitanje reformi, verujem, više nije stvar nečije političke volje nego našeg pukog preživljavanja. I možda se mi ne slažemo oko načina sprovođenja, oko modela, ali sam siguran da više niko u Srbiji ne sumnja u njihovu neophodnost. Zato i neće biti zaustavljene."

Ozbiljni ste kandidat za Nobelovu nagradu za mir. Da li vam to laska?

"Pravo je pitanje zašto, bilo kome, smeta to što su premijera Srbije kandidovali za Nobelovu nagradu. I to američki kongresmeni i evropske socijaldemokrate. Da li je to malo? Ne za mene, nego za državu, vladu, i za svakog građanina Srbije? I to petnaestak godina posle bombardovanja, sankcija i stvaranja gotovo sanitetske zone oko zemlje koja je proglašena, malte ne, za izvor zaraze."

Zar vam ne smeta što ste na putu ka Nobelu u društvu Hašima Tačija?

"Kada je reč o Tačiju, nije mi smetalo da s njim ratujem, i uopšte mi ne smeta da sa njim razgovaram o neophodnom miru. Prema tome, nemam nameru da se pravdam zbog nečega što je uspeh ove države. Uostalom, zar i taj Nobel nije deo onog civilizacijskog napretka koji nam je potreban? Dalje, zar, svima nama, nije potrebno da to naše okruženje, pa i Tačija, prestanemo da doživljavamo kao zmije, ale i aždaje, već kao ljude sa kojima treba da razgovaramo, a naši sunarodnici i da žive, u sigurnosti i miru? I, na kraju, zar nije vreme da počnemo da se radujemo našim uspesima?"

Afere

Očekujete li da će u kampanji vaši politički protivnici posegnuti za nekom novom aferom protiv vas?

"Ma jok. Baš očekujem da neće objavljivati te gluposti i da će prema meni svi da budu fini, civilizovani i nadasve pristojni. A vi?"

Kosovo

Da li će 16. marta biti organizovano i glasanje na Kosovu i Metohiji?

"Srbima na Kosovu uspeli smo da izborimo pravo da imaju svoju zajednicu, svoje izbore, svoje predstavnike. Naš stav je, i borićemo se za njega, da oni treba da imaju pravo i da glasaju na srpskim izborima."

Vojvodina

Očekuju li se i izbori u Vojvodini ove godine? Kako ćete privoleti SVM i LSV na to?

"Svakako ih ne očekujem u martu, i svakako ne mislim nikoga da na njih primoravam. Izbori su, uvek, rezultat ili dogovora ili nemogućnosti neke vlasti da obezbedi većinu. Tako, i samo tako, biće i u Vojvodini."

Kadrovi

Vaši politički protivnici tvrde da je dostignuće ove vladajuće koalicije 20.000 zaposlenih partijskih kadrova?

"Da, sada će još da ispadne da je svako, ko je u poslednjih godinu i po dobio posao, pre toga dobio partijsku knjižicu. Mi, u SPS, nismo imali baš toliku navalu, mada nam je broj članova porastao. A nismo im nudili posao."

Autor: Danas, Mirjana R. Milenković

Pogledajte još