Jagodina: Proširuju bolnicu zbog povećanja obolelih od karcinoma

Reč je objektu nadogradnje bolničkog stacionara koji je započet 2011. godine, pa prekinut, a u kome, prvobitno nije bilo predviđeno Odeljenje onkologije, objasnio je Miletić.

"Izgradnja će biti nastavljena ove godine i nažalost zbog sve većeg broja obolelih od karcinoma, pola jednog sprata u toj zgradi, morali smo opredeliti za onkologiju",
rekao je Miletić povodom 4. februara Međunarodnog dana borbe protiv raka.

Načelnik Odeljenja onkologije Opšte bolnice u Jagodini dr Radosav Bojović je istakao da broj obolelih raste poslednjih deset godina a "najveći procenat povećanja, za 20 odsto, je zabeležen prošle i pretprošle godine i to od svih vrsta karcinoma".

"Prednjače karcinomi pluća, dojke, koletaralnog i digestovnog trakta, limfomi, melanomi, a kod muškaraca od 20 do 30 godina karcinomi testisa",
rekao je Bojović novinarima.

Bojović ocenjuje da je znatno povećanje broja obolelih od karcinoma posledica bomrbardovanja osiromašenim uranijumom Srbije u NATO agresiji i da se "može govoriti o epidemiji karcinoma".

On je istakao da se "starosna granica obolelih znatno spustila" i istakao da je na tom odeljenju "lane bilo 1. 000 bolesnika na hemoterapiji, duplo više nego pretprošle godine".

Na Odeljenju onkologije u Jagodini pacijenti čekaju na krevet a "kada je reč o lekovima naša ustanova prednjči, veoma dobro smo snabdeveni iako su lekovi veoma skupi", istakao je Bojović.

Izvor: Novosti

Pogledajte još