Dragan Maksa Maksimović

Maksimović je brutalno pretučen u novembru 2000. na Zelenom vencu dok je čekao autobus, jer su njegove ubice verovale da je Rom, a preminuo je od posledica tog napada dva meseca kasnije, 4. februara 2001. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić rekao je novinarima da je pre 13 godina počinjen veliki zločin prema gradjaninu, umetniku, kulturi, ali da sve treba ozbiljno da zabrine okolnost da počinioci tog ekstremnog nasilja još nisu pronadjeni.

Ristić je rekao da će biti razloga za brigu sve dok u društvu postoje slučajevi verbalnog i fizičkog nasilja, kao i potrebe za delanjem kako bi se povratilo društvo nenasilja i razumevanja u kome je kultura jedan od bitnih elemenata vrednosnog sistema.

"Maksimović je za sobom ostavio brojne antologijske uloge, ostao je upamćen u njegovom teatru Narodnom pozorištu i kod svih ljubitelja filmske i pozorišne umetnosti, ali svakako mu dugujemo da se njegove ubice što pre pronadju, privedu pravdi i sankcionišu", rekao je Ristić.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović rekao je da nije trenutak za sećanje na veličanstveni i nezaboravni talenat koji je imao Dragan Maksimović Maksa, već na kolektivnu sramotu koja ugrožava celokupno društvo i sve gradjane.

(Beta)

Pogledajte još