80 odsto nastavnika ne ume da predaje Građansko: Čemu onda uče decu?

U osnovnim školama manje od 20 odsto nastavnima savladalo je kompletnu obuku za ovaj predmet, dok je u srednjim školama situacija povoljnija, jer je skoro polovina nastavnika obučena da predaje Građansko vaspitanje, navedeno je u izveštaju Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

U izveštaju o vrednovanju ovog predmeta, ističe se da naši učenici uglavnom imaju dobre nastavne programe za obrazovanje za demokratiju i građansko društvo, ali da potrebe generacija đaka koje dolaze zahtevaju da se autori ponovo posvete sadržajima da bi ih učinili još boljim.

Samo u jednom broju programa potrebne su veće intervencije da bi bili primereniji uzrastu, interesantniji za učenike.

Tokom anketiranja, nastavnici i učenici su ukazali da se aktuelni programi u prvom ciklusu osnovne škole ne mogu primeniti u najvećem broju kombinovanih i mikro-odeljenja u seoskim područjima.

Takođe, programi za srednju školu ne odgovaraju u potpunosti na potrebe učenika u trogodišnjim obrazovnim profilima u stručnim školama, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu Ministarstva prosvete krajem januara.

Nastavnici se zalažu za oštriju selekciju predavača Građanskog vaspitanja i smatraju da ne postoje jasni kriterijumi za izbor, pa se ovaj predmet dodeljuje kolegama koji ostaju bez potrebnog broja časova, kako bi imali punu zaradu.

U izveštaju se navodi da bi poboljšanju statusa ovog predmeta doprinela promena načina ocenjivanja, umesto opisnog u numeričko.

Takođe, mišljenje ispitanika je podeljeno o tome da li ovaj predmet treba da ima poseban status obaveznog izbornog predmeta, kakav je sada ili mu je mesto u zajedničkoj listi izbornih predmeta.

Ima nastavnika i učenika koji se zalažu da određeni sadržaji Građanskog vaspitanja postanu deo programa odeljenjskih zajednica ili obavezan predmet za sve učenike, navodi se u izveštaju.

Građansko vaspitanje uvedeno je školske 2001/02. kada i Verska nastava i za njega ne postoje standardni udžbenici, već nastavnici izvode nastavu uz pomoć priručnika za različite razrede, koji se nalaze na sajtu ministarstva.

Učenici mlađih razreda uče o emocijama i moralnom rasuđivanju i uglavnom rade na temu "ja i drugi", dok u petom razredu počinju sa akcijama koje se odnose na lokalnu zajednicu, zatim uče pojmove građanin, država, vlast.

Osmaci, između ostalog, uče da razumeju i tumače medijske poruke.

Đaci uče kroz radionice, osmišljavaju projekte, istražuju i ostvaruju ideje koje donose dobro zajednici.

Nastavnici smatraju da je to "pametan" predmet, jer, kako kažu, utiče na poboljšanje atmosfere u školi, smanjuje nasilje i povećava aktivnost učenika na svim časovima, ali i van škole.

Izvor: 24sata

Pogledajte još