Lokomotive zavejane kod Banatskog Novog sela

Nanosi snega na pojedinim mestima na ovoj deonici pruge su četiri, pet, pa i šest metara visine.

Snežni nanosi blokirali su prugu Pančevo - Vršac za saobraćaj 1. februara i od tada traju nastojanja železničara da koloseke raščiste od snega, oslobode lokomotive i prugu osposobe za saobraćaj.

Ovom delu pruge nije moguće prići ni drumskim vozilima, a uklanjanje snežnih nanosa, pomešanih sa zemljom, komplikuju i niske temperature.

Radnici "Železnica Srbije" su stalno na terenu, dežurne ekipe se smenjuju i rade na čišćenju ovog dela pruge od snega, kako bi što pre bili stvoreni uslovi za ponovno uspostavljanje saobraćaja.

Uprkos teškim vremenskim uslovima i velikim nanosima snega, železničari iz pančevačkog železničkog čvora maksimalno su angažovani i požrtvovani na ovom poslu.

Prema njihovim rečima, ni najstariji žitelji ovog kraja ne pamte kada su nanosi snega skoro prekrili dizel lokomotivu, navedeno je u saopštenju.

U pratnji saobraćajne policije u toku je izvlačenje prvih teretnih vozila koja su zbog snežnih nanosa bila blokirana na autoputu Novi Sad-Subotica. Prvi odblokirani kamioni krenuli su prema Novom Sadu i Subotici.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić dao je nalog da se deonica autoputa Novi Sad - Subotica pusti u saobraćaj danas u 12 časova, saopštilo je ministarstvo. Taj deo autoputa bio je zatvoren za saobraćaj, u oba smera, od 1. februara zbog jakog vetra koji je stavarao velike nanose snega i blokirao saobraćaj na pojedinim mestima..

Na graničnom prelazu Horgoš nalazi se veliki broj kamiona koji čekaju na ulazak u Srbiju i dok taj talas teškog teretnog saobraćaja ne prođe, organičenje brzine na autoputu od Novog Sada do Subotice biće 60 kilometara na sat.

Putevi Srbije izvestili su ministra Antića da je autoput očišćen i da su u toku provere i kontrola signalizacije i privremena popravka zaštitne ograde.

Deonice na putnim pravcima Vatin-Vršac-Pančevo, Stajićevo-Perleska raskrsnica i Pančevo-Kovin-Kovin most od juče su ponovo prohodne za saobraćaj motornih vozila.

Načelnica Uprave za upravljanje rizikom u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Sanja Vuksanović Žugić izjavila je danas, povodom problema zbog snega, da više nema ugroženih osoba. Vuksanović Žugić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da su u toj službi završili posao koji je u njihovoj nadležnosti, da su kamioni izvučeni iz snega i da je evakuisano i zbrinuto 1.700 ljudi.

Vuksanović Žugić je istakla da su pomoć pružili žandarmerija, saobraćajna policija, Vojska Srbije, Crveni krst i jedinice lokalne samouprave.

"Najvažnije je da smo mi kao Sektor za vanredne situacije bili spremni, da smo jako puno uradili na preventivnom delu, što podrazumeva izradu planova koji su bili gotovi već u oktobru", ocenila je Vuksanović Žugić.

SAOBRAĆAJ SE NORMALIZUJE, OTVOREN AUTO PUT
Autoput Novi Sad - Subotica otvoren je u podne za saobraćaj, a saobraćajnice Zrenjanin - Beograd, kao i deonice Stajićevo - Perlez i Stajićevo - Čenta su otvorene za saobraćaj još juče. U toku je izvlačenje teretnih vozila koja su bila blokirana na autoputu Novi Sad-Subotica. Nijedna osoba više nije ugrožena.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još