Mađarski pasoš traži 100.000 ljudi

Slična situacija je i u Ambasadi u Beogradu. Oko 20.000 novih mađarskih državljana iz Vojvodine prijavilo se i za učešće ne izborima u Mađarskoj.

Osnovni uslov za dobijanje državljanstva je dokaz da su im preci rođeni na teritoriji tadašnje Austrougarske do 1921. godine, kao i srednji nivo znanja mađarskog jezika.

"Tri meseca sam učio mađarski jezik, toliko vremena mi je trebalo da prikupim i sve neophodne papire. Zahtev ću predati u Konzulatu Mađarske u Subotici, nadam se i da ću proći",
kaže student Jovan Miletić iz Novog Sada.

Osnovni razlog što želi da dobije državljanstvo jeste besplatno školovanje, ali i rad u svim zemljama Evropske unije, te slobodno putovanje po svetu.

"Nažalost, u Srbiji nema perspektive i nadam se da ću u Mađarskoj, a možda i u nekoj drugoj zemlji EU naći posao",
kaže on.

Prema podacima novosadske kancelarije CMH (Jedinstvo mađarske manjine), svakodnevno se javi na desetine Novosađana, najčešće telefonom, ali i dolaze da se raspituju kako mogu da postanu državljani Mađarske.

Osnovni dokument koji je neophodan da bi se dobilo državljanstvo jesu izvodi iz matičnih knjiga koji će dokazati da je neko od predaka onog ko podnosi zahtev rođen na teritoriji Vojvodine do 1921. koja je bila u sastavu Ugarske. Uslove ispunjavaju i oni kojima su preci rođeni u Bačkoj od 1941. do 1945. kad je prilikom podele Jugoslavije ona pripala tadašnjoj Mađarskoj. Svi izvodi moraju biti prevedeni na mađarski i mora ih overiti sudski tumač, što košta od 800 do 1.200 dinara po papiru. Uz sve to neophodno je dobro poznavanje mađarskog jezika, barem srednji nivo.

Za bugarsko državljanstvo 20 zahteva u 2013.
Da bi neko dobio državljanstvo Bugarske, neophodno je da ispunjva sledeće uslove. Da ima bugarsko poreklo, da mu je jedan roditelj bugarski državljanin ili da je preminuo kao bugarski državljanin, ili da je usvojen od bugarskog državljanina pod uslovima punog usvajanja. Postoje i druge odredbe Zakona o bugarskom državljanstvu. U Ambasadi Bugarske tokom 2013. godine podneto je 20 zahteva za dobijanje državljanstva. Postupak za dobijanje državljanstva je u nadležnosti Ministarstva pravde Bugarske, gde se podnosi i najviše zahteva.

Izvor: 24sata

Pogledajte još