Ovo su ljudi koji su izbrisani iz istorije

Nikolaj Jezov, direktor tajne Staljinove policije

Na originalnoj fotografiji vidi se Staljin u centru sa Nikolajem Jezovim sa leve strane. Nakon pogubljenja Jezova, njegov lik je uklonjen sa slike.

Jezov je tako kod istoričara zaradio nadimak "komesar koji nestaje".

(old_image)

Jezov je bio direktor tajne policije tokom Staljinove "velike čistke". Nadgledao je masovna hapšenja i pogubljenja "nelojalnih sovjetskom režimu", da bi ironično i sam bio kasnije uhapšen, mučen i pogubljen.

Jozef Gebels, Hitlerov ministar propagande

Gebels, drugi sa desne strane, stoji pored Hitlera u domu režisera Lenija Rifenštala 1937. Na kasnijim fotografijama, njega nema.

Hitler je jako cenio Gebelsa zbog njegovih ideja i fanatične, strasne posvećenosti anit-semitizmu. Gebels je jedan od retkih koji je pripadao Hitlrovom najužem krugu poverenika. Pomogao je čak i u spaljivanju tela nakon što je Hitler izvršio samoubistvo.

(old_image)

Poput Staljina, Hitler je takođe bio poznat po brisanju i odstranjivanju nekadašnjih miljenika, iako se još uvek ne zna pravi razlog zašto je Gebels uklonjen sa slike iz 1937.

Lav Trocki, ruski revolucionar

Tokom jednog od Lenjinovih govora, njegov nekada blizak prijatelj Trocki vidi se kako stoji sa leve strane. Na istoj fotografiji, poznatog revolucionara kasnije nema.

(old_image)

Trocki je na početku bio jedan od istaknutih vođa boljševika, ali je kasnije prešao na stranu menjševika. Zbog ovoga Lenjin ga je okarakterisao kao "hulju" i izbrisao sa većine fotografija na kojima su zajedno.

Bo Gu, jedan od lidera Kineske komunističke partije

Bo Gu, prvi sa leve strane, stoji zajedno sa partijskim prijateljima u društvu Mao Ce Tunga. Sa ove fotografije, Bo Gu kasnije upadljivo nedostaje.

(old_image)

Iako je dugo bio jedan od Maovih bliskih saradnika, zbog nesporazuma tokom vojne konferencije Zunji, Bo Gu je kritikovan zbog "serije političkih grešaka" i smenjen sa pozicije 1935. Veruje se da je upravo ovo dovelo do njegovog uklanjanja sa fotografije.

Grigorij Neljubov, sovjetski kosmonaut

Neljubov je bio jedan od osnivača grupe kosmonauta poznaith pod imenom "Šestorica iz Sočija". Važio je za jednog od najboljih pilota, i bio je treći čovek u svemiru, pre nego što je izbačen iz programa zbog serije incidenata prouzrokovanih u alkoholisanom stanju.

(old_image)

Zbog ovog nedopustivog ponašanja obrisan je sa zvaničnih fotografija i dokumanata.

I. Gavrilović

Pogledajte još