EKV – Kao da je bilo nekad

Dokumentarni film "EKV - Kao da je bilo nekad" je uzbudljiva i potresna priča o životu i smrti, stvaranju i zavisnosti, ljubavi i mržnji, usponu i padu.

Svi članovi kreativnog jezgra EKV umrli su u periodu 1992 - 2002. godine. U trenutku smrti imali su 31 godinu (Ivica Vidović), 36 godina (Milan Mladenović), 38 godina (Bojan Pečar) i 43 godine (Margita Stefanović). Niko od njih nije ostavio biološke naslednike. Sa druge strane, teško je prebrojati autore koji i danas stvaraju pod uticajem ovog benda, iza koga je ostalo sedam studijskih i nekoliko koncertnih albuma, među kojima i jedan snimljen 1986. u klubu "Kulušić" u Zagrebu.

"EKV - Kao da je bilo nekad" nije film koji govori samo o tragičnoj sudbini grupe. U filmu se prvi put na eksplicitan način govori o bizarnoj povezanosti režima bivše SFRJ i rokenrola, posebno "novog talasa". Učesnici jasno i bez oklevanja govore o artikulisanim putevima droge koji su polazili iz komunističkog vrha tadašnje države a završavali u stvaralačkom procesu čitave "new wave" generacije u Beogradu.

Sudbina EKV jeste najtragičnija, najintrigantnija i najvažnija priča o uzrocima i posledicama, o početku i kraju. Kao da je bilo nekad.

Film je napravila producentska kuća PDV (Produkcija Dušana Vesića) 2008. godine u Beogradu, Srbija. Televizijsku seriju, napravljenu po filmu, emitovala je Radio Televizija Srbije u periodu od 21. 9. do 12. 10. 2008. godine.

Pogledajte još