Kraljevo: Radnici fabrike vagona blokirali most na Ibru

U protestu učestvuje oko 300 radnika koji su u štrajku osam meseci i traže isplatu od 15 do 20 neisplaćenih zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža.

- Ne odustajemo od protesta i svakog dana ćemo na ovaj način podsećati nadležne da reše naš problem, jer su nase porodice na ivici egzistencije - rekao je novinarima predsednik Štrajkačkog odbora Nenad Terzić.

On je dodao da je zbog neoverenih zdravstvenih knjižica veliki broj radnika narušenog zdravlja, ali da uprkos tome učestvuju u protestima.

- Vreme nam ne ide na ruku za radikalizaciju protesta, jer se trudimo da zaštitimo radnike koji su bez zdravstvenih knjižica - kazao je Terzić.

Dodao je da je obavešten da je Vlada Srbije odobrila da se radnicima Fabrike vagona isplate po dve minimalne zarade.

- Te minimalne zarade nam pripadaju, kao i svim radnicima firmi u restrukturiranju u Srbiji, kojima su isplaćene krajem prošle godine. Zašto naš menadžment nije poslao podatke potrebne za isplatu minimalaca u Ministarstvo privrede, mora da se ispita, a mi sa protestima i svojim zahtevima nastavljamo dok naši zahtevi ne budu ispunjeni - rekao Terzić.

Prema njegovim rečima, Fabrika vagona, sa pogonom Livnica, ima oko 800 radnika, od kojih je veći broj zaposlen u administraciji.

Radnici Fabrike vagona su poslednju platu dobili u maju prošle godine, a za vreme štrajka, od juna 2013. godine, nisu nikada potpuno obustavili proizvodnju.

Izvor: Blic

Pogledajte još