Ljubav na prvi pogled je trik uma?

Kako tvrde naučnici, naše pamćenje neprestano prerađuje našu prošlost koju potom dopunjuje novim iskustvima, ali i novim spoznajama. Drugim rečima, ljubav na prvi pogled je zapravo plod mašte.

Doktorka Dona Džo Bridž sa Univerziteta Nortvestern do tih zaključaka je došla zahvaljujući memorijskim testovima.

“Kada se prisetite vremena u kojem ste upoznali svog partnera ili partnerku, prisetićete se zapravo osećaja ljubavi i euforije. Ali zapravo produkujete svoje trenutne osećaje prema prvim susretima s tom osobom”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, naše pamćenje dodaje nove informacije staroj memoriji. Drugim rečima, naše pamćenje neprestano prerađuje našu prošlost i dopunjuje je novim iskustvima. To činimo nesvesno, a treba nam pomoć da se snađemo u novim okolnostima.

“Naše pamćenje nije kao videokamera. Vaše pamćenje preoblikuje i ponovno kreira događaje kako bi stvorilo priču koja se može uklopiti u vaš trenutni svet. Naglasak je dakle na sadašnjem trenutku i vašem trenutnom životu”, dodala je doktorka Dona.

Pojasnila je da je naše pamćenje stvoreno tako da se menja i prilagođava: “I to je dobro jer nam na taj način naše pamćenje pomaže da donosimo dobre odluke, prikladne za određeni trenutak”

Izvor: B92

Pogledajte još