Guča - samo jednom se živi

Slogan ovogodišnje 49. po redu Guče je „Samo jednom se živi“. To znači da period od 5. do 9. avgusta koliko će Guča trajati, treba maksimalno proživeti jer, ko zna da li će se opet imati prilika za takav provod. „Samo jednom se živi“ nekako i ide uz Guču jer se mnogi provode i vesele kao da sutra ne postoji...

Truba non-stop

Organizatori očekuju oko 300.000 gostiju, od toga 30.000 stranaca. Odlučili su da, zbog finansijske krize, ove godine ulaz na sve manifestacije bude besplatan. Čak i sa tom „beneficijom“ odlazak u Guču ne mora da prođe jeftino... No, svakako je jeftinije od odlaska na more ili skupe destinacije, na koje mnogi od posetilaca ni ne idu.

Organizatori ističu da se cene usluga ove godine neće povećavati u odnosu na prethodne. Kažu, takođe, da će se stepen komunalne higijene povećati.
Brinuće se i o bezbednosti vozača, pa će ove, kao i prošle godine, za to biti nadležne saobraćajne ekipe.

Očekuje se 1.200 učesnika u 5 saborskih dana. Na binama i izvan njih moći će da sviraju samo akreditovani trubači. Nadležne osobe obilaziće sabor, i u slučaju da naiđu na orkestar koji nije akreditovan, slede novčane kazne i oduzimanje instrumenata.
Osim domaćih trubačkih orkestara, na pozornici ispred Doma kulture biće održane i revije inostranih trubačkih orkestara, koji dolaze iz Švajcarske, Francuske, SAD, Kipra, Slovenije, Švedske, Makedonije...

Pored već tradicionalnog trubačkog nadmetanja, posetioci će tokom pet dana moći da uživaju i u drugim sadržajima poput izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, momačkog višeboja, itd.

Sabor će otvoriti Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, a Draganu Ivanoviću, najstarijem trubaču, pripala je čast da tradicionalno podigne zastavu.
Specijalni gost 49. sabora trubača u Guči je Sanja Ilić sa Balkanikom, koji će nastupati sa orkestrom Dejana Petrovića, majstora trube. Publika će moći da uživa i u koncertu čuvenih trubačkih majstora Bobana i Marka Markovića.

Prema rečima Adama Tadića, predsednika centra za sport i kulturu u opštini Lučani, na RTS-u će za 5 dana biti ukupno 10 sati prenosa iz Guče. Takođe, biće dostupan i dvadesetčetvoročasovni prenos iz Guče preko sajta RTS-a.

Ko još spava u Guči?
(old_image)
S obzirom na to da se očekuje nekoliko stotina hiljada gostiju, kao i dosta stranaca, postavlja se pitanje gde će oni spavati. U samoj opštini ima oko 6.000 kreveta, na području Guče još 2.500. Mnogo hotela rezervisano je u okolnim gradovima – Kraljevu, Čačku, Užicu, pa čak i u Beogradu! Organizatori se šaljivo opravdavaju rečima: „Mnogi ni ne spavaju kada su u Guči.“ Međutim, ukoliko zaista planiraju da sledeće godine ugoste oko milion (!) ljudi, ovakvim šalama nema mesta, i trebalo bi već od sad da razmišljaju o smeštajnim kapacitetima, proširenjima parkinga, o celokupnoj infrastrukturi...
Veći izbor prilikom smeštaja može da privuče i više ljudi, dok s druge strane povećava bezbednost, jer mnogi neće morati umorni da voze nazad.

Stranaca je svake godine sve više, a kako je predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović primetio, nekada je bilo 90% starijih i samo 10% mlađih. Sada je situacija obrnuta, mladih je neuporedivo više, i to mladih stranaca.

Oni u Guču dolaze da vide šajkače i opanke, i mi im to i dajemo. Guča treba da bude i jeste Srbija u malom“, rekao je na konferenciji za štampu Jolović. On je takođe istakao da Guča treba da bude proglašena od strane države kao kulturna manifestacija, jer neguje kulturu Srbije i pokazuje je strancima, a našu zemlju čini jedinstvenom na kulturnoj i turističkoj mapi sveta.
Međutim, da li bi se svi složili sa ovim? Sigurno je da je Guča postala srpski brend, ali da li je to kulturna manifestacija, turistička atrakcija, vašar ili velika žurka? Ili sve to zajedno.

Truba sveta

Sledeće 2010. godine, održaće se jubilarni 50. sabor trubača, koji će birati trubu sveta. Organizatori kažu da su već poslali poziv mnogim državnicima i predsednicima. Kada su novinari počeli da se smeju na izjavu da će i neki od predsednika Zapadnih zemalja sledeće godine možda posetiti Guču, Jolović je rekao: „Samo se vi smejte, ali mi već imamo potvrdu da će neki od njih doći.“

(old_image)Od sledeće godine se očekuje mnogo – Sabor će trajati najverovatnije 10 dana, biće milion gostiju, a očekuje se i pomoć Ministarstva Srbije.

Kako organizatori kažu – Sabor u Guči Srbiju predstavlja u najboljem svetlu, kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva – kao destinaciju sa koje gosti odlaze puni dobrih utisaka i trajnih uspomena. S obzirom da ima mnogo ljudi, a pogotovo stranaca koji skoro svake godine posećuju Guču, izgleda da tu ima dosta istine.
Međutim, ukoliko Guča planira da nastavi dobru tradiciju i da dočekuje još gostiju, moraće ozbiljno da se pozabavi infrastrukturom i higijenom, jer u suprotnom ne pomaže ni veselje, ni optimizam a ni gostoprimstvo.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još