Služen parastos poginulima u Oluji

BEOGRAD, 4. avgusta 2009. (Beta) - Parastos i komemoracija poginulim Srbima u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" služen je danas na 14 godišnjicu od tog događaja u crkvi svetog Marka u Beogradu.

Predstavnici Srba iz Krajine su na komemorativnom skupu, posle parastosa žrtvama akcije "Oluja", podsetili da je u toj akciji hrvatske vojske ubijeno oko 2.000 Srba, a da je više od 250.000 proterano iz Hrvatske.

Oni su zatražili da se reši pitanje nestalih Srba i da se kazne odgovorni za zločine u akciji "Oluja", kao i da Srbija i Hrvatska pronađu "trajno i pravedno" rešenje za probleme izbeglih Srba.

Predstavnici Srba izbeglih iz Hrvatske su ukazali i da im u Hrvatskoj još nisu priznata stanarska prava, kao i da hrvatske vlasti odbijaju da penzionerima koji žive kao izbeglice u Srbiji priznaju pravo na penziju.

Na parastosu i komemorativnom skupu je bilo više od hiljadu ljudi. Mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo "Vratite nas u Krajinu", "Oluja još traje", "Krajišnici su žrtve genocida" i "Hrvatska odlugovlači rešenje sudbine nestalih Krajišnika".

Pogledajte još