Ža Ža Gabor

Ža Ža je rođena kao Sari Gabor 1917. godine u Budimpešti, koja je tada bila deo Austrougarske monarhije. Bila je srednja od tri kćerke Žoli Gabor (1896-1997). Školu je završila u Švajcarskoj.

U Beču, 1936. godine, upoznaje se sa operskim pevačem Rihardom Tauberom, koji je poziva da peva u njegovoj opereti Der singende Traum. Pošto je opera bila veoma uspešna, Sari nastavlja da nastupa u bečkim pozorištima. Iste godine se prijavljuje na izbor za Mis Mađarske i osvaja prvo mesto.

Veću popularnost od filmova doneli su joj buran ljubavni život i činjenica da se udavala devet puta, zbog čega je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao jedna od tri glumice sa najviše brakova.

Za vreme rata 1944. godine, Žolini roditelji ginu u bombardovanju Budimpešte,[4] dok ona sa kćerkama odlazi u SAD, gde Sari (pod imenom Ža Ža Gabor) i njena starija sestra Eva, počinju karijeru u Holivudu.


Filmska karijera

Igrala je sporedne uloge u nekoliko TV–serija, njena prva filmska uloga bila je u mjuziklu Lovely to Look at 1952. Iste godine glumila je u komediji Nismo venčani, pored Džindžer Rodžers i u drami Mulen Ruž – svom najpoznatijem filmu. Već tada je dostigla vrhunac u karijeri, jer iako je nastavila da dobija brojne ponude, bile su to manje ili sporedne uloge.

Neki od filmova u kojima je igrala pedesetih su Lili, 3 Ring Circus, Death of a Scoundrel i The Man Who Wouldn't Talk. Za Ža Žu Gabor se govorilo da je personifikovan glamur, da je uletela u visoko društvo kao da je pala sa neba.

A ovo su slike nastale pre dve godine na proslavi njenog 95. rođendana:

Pogledajte još