Šoštar: Dug Partizana oko 700.000 hiljada evra

"To bi bila katastrofa, ali je bez te pomoći neminovnost. To je nekada što se nikada nije dogodilo, a pogotovo ne klubu koji ima ime, koji je uradio sve što je uradio i koji je godinama vukao državni vaterpolo, uz dužno poštovanje prema svima ostalima", rekao je Šoštar novinarima na izuzetno posećenoj konferenciji na Banjici.

Predstavnici klubova Partizana i Crvene zvezde su avgusta 2013. godine u Vladi Srbije razgovarali sa premijerom Ivicom Dačićem I potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i tom prilikom je klubovima obećana pomoć.

Šoštar je podsetio da je 8. avgusta dogovoreno da se pomogne Partizanu i da crno-beli bez te obećane pomoći, kako je rekao, ne može dalje.

Na novinarsko pitanje koliko je novca obećano i koliko je potrebno Partizanu za normalno funkcionisanje, Šoštar je rekao da je to 100.000 evra, a da je klubu za normalno funkcionisanje dovoljno između 200.000 i 250.000.

Šoštar je pojasnio da dogovor nisu ispoštovali sponzori i da je to "stopirano na nekom nižem nivou".

"Dogovor nisu ispoštovali sponzori. Sve to je dogovoreno, a onda su sponzori na nekom 'stend baju'... Kada kažem na niži nivo, mislim na direktore preduzeća. Ne znam iz kog razloga su zaustavili, mogu samo da nagađam, ali to bi onda otvorilo veliku polemiku", rekao je Šoštar.

Predsednik crno-belih je rekao i da svi klubovi koji nastupaju u Ligi šampiona, prema pravilniku grada, treba da dobiju određene subvencije, ali da Partizan, iako je takmičenje na polovini, nisu dobili ni dinar.

"Po informacijama koje ja imam, nema ni najava da će se to desiti, a odigrali smo polovinu takmičenja u Ligi šampiona. Jeste teška situacija, iako novac nismo dobili na početku, ajde da makar bude u prvoj polovini", kazao je on.

Šoštar je istakao da trenutna teška situacija nije nešto što je nastalo u poslednje vreme, već da traje godinama i objasnio da su Partizanu sva vrata u javnim preduzećima zatvorena, a na dodatno pitanje o kojim je firmama reč i sa kim je razgovarao, on je rekao da je problem to što niko ne želi da razgovara sa njima.

"Mi ne možemo da dođemo na razgovor, a tamo gde smo bili nikada nismo dobili odgovor. Sve se to pretvorilo u moje svakodnenvno zvanje sekretarica i prolongirana od danas do sutra i nikada nam ništa nije rečeno", kazao je Šoštar.

Kao još jednu apsurdnu situaciju Šostar je naveo bazen na Banjici I objasnio da je taj objekat po papirima u vlasništvu Partizana, ali da formalno-pravno nije jer se vodi spor sa opštinom Voždovac.

"Imamo situaciju da se sudimo zbog objekta... Kada moramo nešto da platimo mi smo ti koji plaćaju, a kada treba nešto da se dobije, onda su nam ruke vezane, onda je to njihovo", rekao je Šoštar.

On je dodao da Ministarstvo omladine i sporta pomaže koliko može i da je Partizanu, Crvenoj Zvezdi i Radničkom dato 2,3 miliona dinara.

Na novinarsko pitanje koliki je dug Partizana, Šoštar je rekao da je oko 700.000 evra.

"Dug je isti kao i pre tri četiri godine, iz razloga što smo svake godine obarali budžet ekipe, ali iznosi između 600 i 700 hiljada evra", kazao je on.

Šoštar je istakao da je klub i u ovoj teškoj situaciji sa ekipom čiji je prosek 20 godina napravio dobre rezultate.

"Pokazali smo da možemo da se nosimo sa svim ekipama. Ovo jeste budućnost srpskog vaterpola... Da li treba svi da odu odavde pa da neko kaže da ovo što ja pričam nije tačno. To jeste tačno, ali moramo ovoj deci obezbedimo budućnost koju zaslužuje", rekao je Šostar.

"Niko nema prava da im to uskraćuje. Pričamo o tome kako da preživimo, a ne daj bože da pričamo o tome da hoćemo da pričamo da hoćemo da vratimo nekog igrača sa kojim bismo možda i mogli da osvojimo šampionat", dodao je on.

Partizan ove godine 15. marta slavi 50 godina od osvajanja prve titule prvaka Evrope.

On je dodao da igrači imaju razumevanja za situaciju u klubu i da im se on zahvaljuje na tome, ali da zna da oni nemaju ništa od toga.

Finalni turnir Kupa Srbije, koji je nedavno organizovala Crvena Zvezda, za šta je dobila pomoć grada, Šoštar je naveo kao dobar primer pomoći i dodao da prema svima gradsko veće treba da ima isto ophođenje.

"Koliko turnira smo mi organizovali, a nikada nismo dobili dinara za to, ni za finalni turnir Lige šampiona ništa nismo dobili. Treba pomoći klubovima i nama treba nešto da se da, ne smeju da postoje dvostruki aršini", zaključio je Šoštar.

Pogledajte još