Zima je idealno vreme da se skinete sa šećera: 4 napitka za ravan stomak

Zima je idealno vreme da se pokušamo odviknuti od zašećerenih sokova kojima ‘gasimo’ žeđ i zadovoljavamo potrebu za ukusima koje obećavaju pića u bojama slatkiša. Zbog njihove nakrcanosti šećerom, unosimo više kalorija negoli smo toga svesni, misleći pri tome kako je bolje telo osvežiti na taj način nego sladoledom.

Ipak, postoje ukusna pića, odličnog ukusa i stvarnog osveženja koja pri tome vode računa o vašoj liniji tako da ne samo da ne opterećuju telo suvišnim kalorijama, već mu pomažu i prilikom varenja. Možete ih napraviti same kod kuće i biti sigurni da su svi sastojci prirodni i ‘nezagušeni’ šećerom i ostalim aditivima.

Voda s ukusom
Voda je jedan od najvažnijih saveznika zdravog načina života, bez obzira držite li dijetu ili ne. Između ostalog, ona pomaže varenje i apsorpciju hrane te pomaže kod izlučivanja otpadnih materija iz creva i bubrega, a pazite li na unos hrane daće vam osećaj sitosti.

Kako vam ne bi postala dosadna, možete je ‘oplemeniti’ isceđenim limunom jer se tako postiže sastav vode sličan želudačnoj kiselini ili izrendanim đumbirom koji ubrzava metabolizam. Kriške svežeg krastavca takođe mogu dnevni unos vode učiniti zanimljivijim i manje dosadnim zadatkom.

Čaj od nane
Nana pomaže želucu da apsorbuje masnoću te smiruje organe za varenje. Ima diuretičko dejstvo, podstiče metabolizam i smanjuje apetit. Kao njena dodatna prednosti ističe se i pomoć prilikom održavanja higijena usne šupljine, jer svojim aromatičnim mirisom osvežava dah zbog čega je gotovo redovni sastojak prirodnih pasta za zube.

Frape od ananasa

Ananas nas ukusom podseća na leto, lepršavu bezbrižnost i mini bikinije. Enzim bromelain sadržan u ananasu pomoći će vam u varenju proteina, olakšaće varenje i ukloniti nadutost.

Zeleni čaj

Većina polifenola u zelenom čaju su katehini, odgovorni za pojačano sagorevanje masnoća. Poželjno ga je piti pre vežbanja, pogotovo aerobnog, kako bi se pojačalo topljenje masnih naslaga. Jedan od razloga zašto bi barem jednu šolju kafe trebalo zameniti zelenim čajem je i njegova osobina smanjivanja holesterola te rizika od kancerogenih oboljenja. Raznovrsnost njegove uloge zaštitnika zdravlja obuhvata i pomoć kod dijabetesa, smanjivanje stresa te zaštita zubi od virusnih infekcija.

Izvor: Namirnice.ba
Foto: restaurants.ie/Alex Smirvosh

Pogledajte još