Otvoren 64. Berlinski filmski festival

Bil Marej i Edvard Norton

Festival će trajati do 16. februara, a na njemu će biti prikazano više od 400 filmova od kojih je 20 u trci za Zlatnog medveda.

Gledaoci su u cetvrtak na izlazu iz sale za konferencije za novinare pozdravljali poznate glumce, medju kojima su bili i Ralf Fajns, Vilijem Defo, Bil Marej, Džef Goldblum, Edvard Norton i Tilda Svinton.

(old_image)

Foto: Beta, AP Photo/Axel Schmidt       Ralf Fajns i Džef Goldblum
Tokom festivala biće odata i počast nedavno preminulom američkom glumcu Filipu Sejmoru Hofmanu, prikazivanjem filma "Truman Capote" 11. februara. Za glumačko ostvarenje u tom filmu Hofman je 2006. dobio nagradu Oskar.

Na ovogodišnjem festivalu premijerno će biti prikazano 18 filmova od kojih je prvi "The Grand Budapest Hotel".

Ova nemačko-britanska produkcija, koja okuplja plejadu glumaca uključujući Francuskinju Leu Sejdu (iz filma "la Vie d'Adele" nagradjenog Zlatnom palmom u Kanu 2013), govori o avanturama Gustava H, legendarnog recepcionara jednog velikog hotela izmedju dva rata, a glavna uloga je poverena Ralfu Fajnsu.

Od američkih ostvarenja moći će da se vidi i "Boyhood" Ričarda Linklejtera koji prati dečaka u njegovom odrastanju, sa Patrišom Arket i Itanom Houkom u glavnim ulogama, a van konkurencije biće prikazana i ratna drama "Monuments Men" Džordža Klunija.

Doajen francuske kinematografije Alen Resne dolazi s filmom "Life of Riley", a japanski veteran Jodži Jamada s filmom "Little House" u kojem kroz priču o emocionalnom životu likova daje istorijsku sliku Japana pre i tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Beta
Foto: Beta, AP Photo/Axel Schmidt

Pogledajte još