Ministar prosvete: Od 12 pitanja, samo jedno nisam znao

Da tragedija bude veća, čak ni rešenje ovog pitanja koje se nalazi u zbirci nije tačno, što potvrđuje da su zbirke, kao i cela matura, pravljene navrat-nanos.

Dok se osmaci pored ovakvih trik pitanja preznojavaju i strepe kako će uraditi završni ispit i upisati željenu srednju školu, ministar se nevešto pravda da je namerno dao netačan odgovor.

- Namerno sam dao pogrešan odgovor da bih ukazao na apsurdnost tog pitanja. Takva pitanja ne smeju da se nađu u zbirci, a kamoli na završnom ispitu. Uostalom, hteo sam da stavim tačku na novinarska propitivanja koja stvarno nemaju smisla. Od 12 pitanja koje su mi novinari do sada postavili, samo sam na jedno odgovorio netačno, ali više neću da trpim takav neprofesionalizam i odnos prema meni kao profesoru Medicinskog fakulteta - kaže ministar Jovanović za „Blic”.

Pitanje na koje ministar u intervjuu za B92 nije znao tačan odgovor bilo je:

Koji od navedenih procesa koji se odvijaju na zemlji ima suprotan smer od ostalih: disanje, isparavanje, kondenzacija ili transpiracija?

Ministar je rekao transpiracija, a u zbirci piše kondenzacija.
- Tačan odgovor je disanje. Dakle, pogrešili su i ministar, koji je rekao transpiracija, i zbirka, u kojoj se kao odgovor navodi kondenzacija - potvrđuje za „Blic” Vesna Surčinski, profesorka biologije u OŠ „Sveti Sava”, koja se konsultovala i s kolegama.

Šta onda da rade osmaci ako ni ministar, ni autori zbirki ne znaju tačan odgovor na pitanja za najvažniji ispit u životu ove dece?

- Nažalost, na deci se lome koplja. U redu, ministar je došao pre samo nekoliko meseci, ali gde su pomoćnici, sekretari, načelnici odeljenja koji nisu vodili računa o maloj maturi. S uvođenjem trećeg testa se zakasnilo, zakasnilo se i sa zbrikama, a sada se kasni s objavom rasporeda polaganja. Mnogo je propusta i, ako ništa drugo, autori zadataka za maturu treba da se trgnu i ispune obećanje da će na trećem testu biti samo zadaci koji traže osnovno znanje - priča za „Blic” Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu.

Čemu treći test
Priznanjem da u zbirci za treći test postoje apsurdna pitanja, ministar je potvrdio pisanje „Blica” da će brzopleto uvođenje trećeg testa đacima samo naneti štetu.

- U projekat male mature uloženo je pet miliona evra, a oni koji su sastavljali pitanja dobili su za to veliki novac. Očekujem od njih da isprave šta treba i da osmaci, kao što je obećano, na trećem testu dobiju samo pitanja iz osnovnog, opšteg obrazovanja - poručuje ministar.

Izvor: Blic

Pogledajte još