Pet zanimljivosti koje niste znali o kondomima

1. Kondomi su se pojavljivali na pećinskim crtežima
Naime, neki istoričari tvrde da su pronađeni crteži kondoma u praistorijskim pećinama i da su stari oko 15 hiljada godina. Iako se kondomi koriste tokom seksualnog odnosa, nije poznato da li je i pećinskom čoveku za to služio. Može biti da su ih nosili tokom obreda kao neku vrstu rituala. Iako postoji nekoliko mogućnosti, ne mora da znači da praistorijski čovek nije otkrio vezu između seksualnog čina i trudnoće ili bolne urinacije.

2. Kondomi su se nekad dobijali isključivo na recept
U jednom tekstu iz 1824. godine navodi se da su se kondomi smatrali podobnim za nekoliko upotreba. U SAD, kondomi su neko vreme mogli da se dobiju isključivo na recept, ali su imali duple standarde: prepisivali su ih muževima da ne bi dobili neku bolest od prostitutki, ali nisu hteli da ih prepišu ženama da se štite od trudnoće ili zbog bilo čega drugog.

3. Najstariji kondom datira iz 1855.
Na teritoriji Engleske su otkriveni stari kondomi napravljeni od iznutrica životinja, a smatra se da su pravljeni da bi sprečili prenošenje veneričnih bolesti tokom Engleskog građanskog rata. Ali, deljenje kondoma vojnicima da bi smanjili dobijanje polno prenosivih bolesti nije uvek bilo uobičajeno. Tokom Prvog svetskog rata, u Americi nisu hteli da daju vojnicima kondome jer su smatrali da ako su toliko glupi da imaju seks, zaslužuju polno prenosivu bolest koju su dobili. Nije ni čudo što su brojni ratni veterani doneli polno prenosive bolesti svojim kućama. Situacija se znatno promenila u Drugom svetskom ratu kada je vojnicima bilo naređeno da nose kondom pri svakom seksualnom odnosu.

4. Kondomi su se prodavali u automatima od 1928.
Kondomi su bili u slobodnoj prodaji od 1928. godine i prodavali su se u automatima, a prvi proizvođač je bila nemačka kompanija "From“. Interesantno je da im je maskota bila Miki Maus. Kondomi u automatima su postali kontroverzni jer su počeli da se pojavljuju u srednjim školama.
Naime, odrasli su se brinuli da će ovakav pristup još više da podstakne mlade na seks tj. da ako nisu do sad mislili o tome, počeće kada budu videli kondom.

5. Najavljuje se nevidljivi kondom
Mnogim muškarcima bi ovakav kondom olakšao brojne muke. Kada se kaže "nevidljiv“, misli se na gel koji očvrsne kada poraste temperatura u regiji penisa. Ovakvi kondomi su već bili podvrgnuti brojnim medicinskim istraživanjima, ali se još uvek čeka odobrenje.

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još