Drama u Tuzli: Gori zgrada lokalne vlade

Građani uzvikuju "Dole bando!" i "Lopovi!", a policajci su raspoređeni ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo i u okolnim ulicama, javljaju federalni mediji.

Protesti građana, koji su počeli prije dva dana u Tuzli za danas su najavljeni u više od 20 gradova, u znak podrške obespravljenim radnicima iz Tuzlanskog kantona, ali i kao izraz opšteg nezadovoljstva trenutnom situacijom u zemlji.

Prema dosadašnjim informacijama, okupljanja su počela u Sarajevu, Bihaću, Goraždu, Bugojnu.

Prethodno se pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona okupilo oko 6.000 demonstranata, a njihovi predstavnici rekli su novinarima da ne žele nikakve pregovore na koje ih je pozvala kantonalna Vlada, već traže njenu smenu.

Naime, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević pozvao je predstavnike firmi "Dita", "Konjuh", "Resod guming", "Polihem" i "Poliolhem", čiji su radnici u protestu zbog propalih privatizacija, da danas dođu na sastanak radi rešavanju radničkih zahteva.

Radnicima propalih firmi pridružila se i Koordinacija boračkih udruženja Opštine Tuzla, kao i predstavnici nezaposlenih i drugi nezadovoljni građani.

Dnevni avaz je objavio da je Albin Širanović, vođa fejsbuk-pokreta Udar koji je pozvao na prva okupljanja u Tuzli, apelovao na demonstrante da ne prave nerede i da ne lupaju stakla na vladi, koju su prethodna dva dana gađali kamenicama.

(old_image)

Pozvao je kompletnu Vladu da se pojavi pred demonstrantima i javno daju ostavke.

U međuvremnu, MUP je upozorio javnost da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju sonu kiselinu i kreč u prahu, u nameri da ih upotrebe tokom demonstracija.

Iz MUP-a je saopšteno i da je policajac koji je juče teško povređen stabilno i van životne opasnosti.

Izvor: Blic/ foto: AP Photo/Amel Emric

Pogledajte još