Ovo su najmoćnije žene sveta

Bara (52), koja je celu svoju karijeru provela u GM-u, nadređena je za 212.000 radnika na šest kontinenata i prva je na listi 50 najmoćnijih poslovnih žena, koju je objavio taj magazin.

Na listi prednjače poslovne žene iz SAD-a, kojih je 27, ali ima i onih iz Singapura, Brazila, Velike Britanije, Saudijske Arabije...

Najmoćnija poslovna žena koja dolazi van SAD-a je Brazilka Maria das Gracas Silvia Foster (60). „Prva“ direktorka energetske multinacionalne kompanije Petrobras sa sedištem u Brazilu nalazi se na četvrtom mestu liste najuticajnijih poslovnih žena.

Zanimljivo je da se najviše rangirana predstavnica Evrope, Britanka Alison Kuper, nalazi na tek 15. mestu. Kuper (47) je koleginica po funkciji prethodno navedenim poslovnim ženama u multinacionalnoj duvanskoj kompaniji Imperial Tobako.

Najmlađa među najmoćnijim damama iz sveta biznisa je Marisa Majer. Ova 37-godišnja predsednica, ujedno i generalna direktorka Jahua nalazi se na 14-oj poziciji.

Čak petina celokupne liste deli poziciju najstarije. Njih deset ima po 60 godina.

Vrlo zanimljiva osoba se nalazi na poziciji 43., a ime joj je Lubna Olajan. Generalna direktorka Olajan Fajnensinga dolazi iz Saudijske Arabije i prava je „šampionka rodne ravnopravnosti srednjeg Istoka“.

Ovo je prvih deset najmoćnijih poslovnih žena u svetu:

1. Mari Bara (Marry Barra) - General Motors

2. Džini Rometi (Ginni Rometty) - IBM

3. Indra Nuji (Indra Nooyi) - PepsiCo

4. Maria das Graças Silva Foster - Petrobas

5. Elen Kulman (Ellen Kullman) - DuPont

6. Iren Rosenfeld (Irene Rosenfeld) - Mondelez International

7. Merillyn Hewson - Lockheed Martin

8. Meg Vitman (Meg Whitman) - Hewlett-Packard

9. Patricia Woertz - Archer Daniels Midland

10. Gail Kelly - Westpac

Foto: AP

Pogledajte još