Demonstranti zapalili zgradu vlade u Mostaru

Foto: Twitter@NedadMamic

Zapaljena je zgrada Vlade hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru. Demonstranti su srušili i jarbol sa zastavom kantona, dok su grupe od po desetak osoba ušle u zgradu Vlade kantona i izbacile napolje informatičku opremu i dokumenta, javlja Anadolija.

Istovremeno, pred zgradom Vlade HNK masa od oko 4.000 ljudi skandira "Mostar se probudio".

Policija još nije intervenisala, ali kako javlja dopisnik Anadolije, nekoliko puta došlo je incidenata između samih demonstranata.

(old_image)
Foto: Twitter@anti_sve

Prethodno neposredno nakon dolaska pred zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom Mostaru, demonstranti su počeli kamenovati zgradu, razbiši stakla na prozorima, a potom su kroz glavni ulaz ušli u objekat izbacivši opremu iz portirnice.

Pre toga, neformalni vođa protesta Muharem Hindić Mrvica pokušao ih je da smiri i odvratiti od nanošenja materijalne štete, ali nije uspeo u tome.

Podsetimo, oko tri hiljade nezadovoljnih građana okupilo se danas popodne na Španskom trgu u Mostaru kako bi izrazili nezadovoljstvo radom svih nivoa vlasti, posebno onih u Mostaru. Demonstranti su uzvikivali parole upućene gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, "Ljubo, odlazi" i "Ljubo, lopove".

Oni su najpre protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, a potom su krenuli prema zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u zapadnom delu grada.

Inače, ove proteste prate specijalne jedinice MUPa- HNK i zapadno-hercegovačkog kantona, uz redovnu policiju Mostara.

Podsetimo, nešto ranije danas, i demonstranti u Tuzli su probili policijski kordon i ušli u zgradu Vlade TK, demolirali je i na kraju zapalili.

U Tuzli je sitacija na demonstracijama eskalirala, nakon što su demonstranti upali u zgradu lokalne vlade i zauzeli je. Demonstranti su probili policijski kordon i ušli u zgradu Vlade TK koju su demolirali, a na kraju i zapalili. Iznad zgrade se diže gust crni dim. - See more at: /pocetna/info/region/Drama-u-Tuzli-Gori-zgrada-lokalne-vlade.a-222647.592.html#sthash.I4h5lgMV.dpuf

Izvor: Radiosarajevo.ba

Pogledajte još