Proverite zašto - DA vodi do sreće, a NE do uspeha !

Kada izgovorite DA, dajete šansu novim prilikama i situacijama. Kada kažete DA, više će se stvari desiti. Istraživanja su pokazala da, bez obzira na materijalnu situaciju, srećniji su ljudi koji povremeno pristaju na piknik, na skuplju šolju kafe ili da sebe počaste luksuznim DVD izdanjem omiljenog filma. Reći DA akcijama koje su ’jeftinije’, donose kratkoročnu sreću, kažu ista istraživanja.

Reći DA obavezama, donosi sreću. Dokazano je da su svi sa ispunjenim dnevnim rasporedom, koji nemaju mnogo slobodnog vremena, srećniji.

Što ste stariji, bolje pamtite događaje i situacije koje su dobre, koje su vam donele radost, zadovoljstvo i smeh, nego one druge, loše. Ako biste bilo koga u poznim godinama pitali za čim najviše žali, reći će da više žali za onim što nije uradio, a ne za onim što jeste. Zato, recite DA.

NE je ključna reč za uspeh. Varen Bufet je napisao: “Razlika između uspešnih i veoma uspešnih je što veoma uspešni gotovo svemu kažu NE!“. Takav stav im daje vremena za velika dostignuća. Ako radite mnogo stvari, mnogo poslova, rasplinjavate se i vaše dostignuće je prosečno. Sasvim očekivano. I, Pritčet je napisao:“Veliki ljudi, čime god da se bave, su isti. Ne gube ni minut. Ne prestaju da rade i to je deprimirajuće!“.

Kako ova dva pomiriti?

Ako svemu što želite kažete DA, radićete svašta, izgubićete silno vreme i ni u čemu nećete biti veoma uspešni. Ako svemu govorite NE, smeši vam se sudbina usamljenog, izolovanog eksperta.

Rešenje? Izdvojte svoje ’zaštićeno vreme’ za posao koji vam je važan i u kojem želite da postignete vrhunske rezultate. Na primer, neka to bude sat vremena svakog dana ili više sati. I tada se isključite I izolujte. Još bolji predlog je da svom poslu posvetite nekoliko dana i nazovete ih ’zaštićeni’. To su oni dani kada na vratima radne sobe piše ’ne ulazi!“. Ostalim danima govorite ’DA, DA, DA’.

Izvor: bizlife.rs / SuperŽena

Pogledajte još