Danas: Hoće li pozadina ubistva Đinđića biti uslov za 23. pregovore?

Kako su Danasu preneli izvori iz Evropskog parlamenta, Direktorat za proširenje Evropske komisije zadužen za Srbiju pravi nacrt kriterijuma za poglavlje 23 u procesu pregovaranja Srbije i EU.

"Taj nacrt se potom prosleđuje Savetu, odnosno radnoj grupi zaduženoj za Srbiju, u kojoj sede diplomate iz stalnih predstavništava država članica. To praktično znači da svaka država članica može da doda zahtev u nacrt kriterijuma. Kada se konačan tekst objavi, država kandidat izrađuje akcioni plan za reformu (pravosuđa i ostalih oblasti). Komisija to procenjuje i kada utvrdi da je sve na mestu - da je akcioni plan odgovarajući, resursi spremljeni, a reforme započete - predlaže Savetu otvaranje poglavlja 23. Nakon što Savet da zeleno svetlo, otvara se poglavlje. Konačni tekst kriterijuma biće objavljen šest meseci pre zvaničnog otvaranja poglavlja 23 - dakle, u junu ili julu ove godine", objasnili su Danasovi sagovornici iz EP.

Prema njihovim rečima, kada je reč o unošenju uslova otkrivanje političke pozadine ubistva Đinđića, ključan je Direktorat za proširenje u EK, jer oni prave prvi nacrt kriterijuma. To je ujedno i razlog zbog kojeg su četiri poslanika najvećih partija u EP poslali baš njima pismo da otkrivanje političke pozadine bude uvršteno u poglavlje 23.

"Međutim, čak i da politička pozadina atentata ne uđe kao formalan kriterijum za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, na insistiranje neke države članice, na primer, Nemačke, to uvek može u praksi da se postavi kao jedan primer, ili test efikasnosti, nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa. Na kraju krajeva, da li EU želi da primi u svoj klub državu u kojoj izvršen državni udar obaveštajnih službi koje su se slizale sa organizovanim kriminalom i političkim strankama tako što su javno streljali demokratski izabranog proevropskog premijera? To pitanje bi moralo da se nađe na dnevnom redu", zaključuju Danasovi sagovornici iz EP.

Podsetimo, četvorica poslanika glavnih političkih grupa u EP zatražili su da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića unese kao uslov u poglavlje "Pravosuđe i temeljna prava" pregovora o članstvu EU sa Srbijom. Oni su pritom naglasili da se vladavina prava u Srbiji neće moći učvrstiti bez potpune istrage ubistva Đinđića, "čiji su izvršioci iza rešetaka, a podstrekači i dalje na slobodi".

Izvor: Danas, B92

Pogledajte još