Šverc cigareta sa Kosova i iz Hrvatske u procvatu

Mogu se naći i cigarete s markicama "Republike Kosovo" ili Hrvatske, kao i one proizvedene u Bugarskoj, piše novosadski Dnevnik.

Jeftinije su od "regularnih”, koje se prodaju na kioscima, i pedeset dinara po paklici pa na primer, švercovani "ronhil” košta 150 ili 160 dinara, dok je u radnjama 200.

Ušteda je značajna te se pušači u Srbiji sve više snabdevaju na pijacama, gde od švercera kupuju duvan i cigarete po nižim cenama, a pitanje kvaliteta ne postavljaju jer odlukom da pazare na taj način, nažalost, rukovode prazni džepovi.

Novinari Dnevnika su se prethodnih dana uverili u to da se na vojvođanskim pijačnim tezgama, to jest ispod njih, mogu kupiti cigarete iz okolnih zemalja, na kojima nema akcizne markice Republike Srbije. Iz razgovora s prodavcima i kupcima saznali su da je najtraženiji "ronhil”, kojeg ima nekoliko vrsta, a dobro idu i "prestiž”, "trokadero”, "merilin”, "marble”... Bogata je ponuda i "ženskih”, odnosno slim-cigareta. Zapravo, uglavnom se ispod žita prodaju cigarete kojih nema na ovdašnjim kioscima i u prodavnicama. Uvoznik cigareta na kojima su akcizne markice susednih zemalja nije nijedna firma iz Srbije te je jasno da stižu ilegalnim kanalima. Recimo, na paklici "ronhila lajt”, kojeg takođe nema u regularnoj prodaji, stoji markica Ministarstva finansija Republike Hrvatske. Osim toga, piše da je roba namenjena isključivo za izvoz.

Na paklici "prestiža”, koji košta 140 dinara, stoji natpis "Bulgartabak”, a upozorenje o štetnosti po zdravlje je na engleskom jeziku. U ponudi na "crnom” tržištu su i cigarte koje koštaju 130 dinara, poput "trokadera”, a za te pare se u prodavnicama ne mogu više kupiti nijedne. Na kutiji "trokadera” koju su videli nije bilo ni markice, niti je navedeno ime uvoznika, međutim, kako su čuli, na nekim paklicama postoje "kosovske markice” i ime uvoznika.

Po podacima Grupacije proizvođača i prerađivača duvana u Privrednoj komori Srbije, država Srbija zbog šverca duvana gubi 100 miliona evra, a svaka peta cigareta u prometu je s "crnog” tržišta. U Srbiji se, naročito od početka prošle godine, povećao šverc duvana i cigareta, koje su jeftinije i do 20 odsto od onih u legalnim tokovima, a država gubi milione na nenaplaćenu akcizu i porez na dodatu vrednost.

Milan Kužnik iz Udruženja za poljoprivredu u PKS-u kaže za Dnevnik da inspekcija, carina i drugi državni organi u poslednje vreme efikasno rade na suzbijanju šverca cigareta. Od podseća na brojne akcije koje su na tom planu sprovdene u poslednjih nekoliko meseci.

Ukazujući na to da je ilegalna prodaja duvna i cigareta na našem tržištu intezivirana u protekle dve godine, agroekonomski analitičar Milan Prostran ocenjuje da je to, između ostalog, i pokazatelj lošeg standarda stanovništva.

"Prosto je neprimereno da u 21. veku imamo takvu pojavu. Bilo je toga i te kako u najgore ratno i posleratno vreme, a sada ponovo imamo šverc cigareta, doduše u znatno manjoj meri", upozorava Prostran, i primećuje da ilegalna prodaja duvana raste ili opada u zavisnosti od akcizne politike zemalja u regionu.

Izvor: DNevnik, B92

Pogledajte još