Lagumdžija: Zlouotrebljavajući maloletnu decu, žele da sruše državu

Foto: Youtube screenshot

On je upozorio da su neke političke snage "kidnapovale" to nezadovoljstvo, u nameri da osvoje vlast.

Lagumdžija je u obraćanju novinarima u Sarajevu, posle posebne sednice predsedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP), poručio da "rušiteljima državnih institucija neće biti dopušteno da te institucije budu srušene".

"Zlouotrebljavajući maloletnu decu, žele da sruše državu", rekao je Lagumdžija, ne navodeći na koje političke snage misli i pozvao na pokretanje istrage kojom bi bilo urveđeno "ko je plaćao i podsticao na nasilje".

"Ni Radovan Karadžić nije zapalio predsedništvo BiH niti je zastava BiH skinuta s predsedništva na način na koji je to učinjeno danas", kazao je Lagumdžija, aludirajući na napad nasilnih demonstranata na zgradu u kojoj se nalazi sedište državnog vrha u Sarajevu.

Lagumdžija je kazao kako je predsjedništvo SDP BiH prihvatilo odluku dvojice svojih članova koji su bili na čelu vlada Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije, da podnesu ostavke na te dužnosti, kako su to tražili demonstranti.

Predsednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je takođe član predsedništva SDP, rekao je da "oseća odgovornost" za sadašnje stanje.

Nikšić je potvrdio da je spreman i za ostavku i za rekonstrukciju vlade, ali je istakao da je problem zapravo u tome što su "oni koji su izmanipulisali mlade ljude na protestima, možda paljenjem zgrada pokušali da prikriju dokaze o pljačkama koje su počinili tokom privatizacije".

(old_image)
Foto: Beta, AP / Amel Emrić

Načelnik opštine Tuzla Jasmin Imamović rekao je da je taj grad "žrtva mafijaške privatizacije" i izrazio ogorčenje zbog činjenice da su u tom gradu nasilnici zapalili zgrade koje nisu gorele ni u jednom ratu, prenela je Hina.

Na haos u koji su se pretvorili protesti u BiH reagovala je i delegacija Evropske unije, koja je pozvala na hitno obustavljanje svih vrsta nasilnog ponašanja.

"Žalimo zbog činjenice da je povređen veliki broj osoba. Rešenje za probleme mora biti pronađeno isključivo putem dijaloga"
, navodi se u saopštenju.

Kako je prenela agencija Fena, Delegacija EU naglasila je u saopštenju da građani imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo i mišljenje putem nenasilnih okupljanja.

Izvor: B92

Pogledajte još