Građani Bosne: Ljuti smo i besni, i ovo su naši zahtevi

Ljutnja i nagomilani bes su uzroci nasilnog ponašanja, navodi se u proglasu radnika i građana u Tuzli povodom nasilnih protesta i ističe da je odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bes eskaliraju.

Sada, u ovoj novoj situaciji ljutnju i bes želimo usmeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti, naglašeno je u saopštenju koje prenose bosanski mediji.

„Danas se u Tuzli kreira nova budućnost. Vlada (kantona) je podnela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtev demonstranata i stečeni su uslovi za rešavanje postojećih problema“, dodaje se u proglasu.

Radnici i građani Tuzle, kako se navodi u proglasu, pozivaju sve građane da podrže ostvarivanje iznetih zahteva.

Oni zahtevaju:

1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji gradjana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbeglo bilo kakvo kriminalizovanje, politizovanje i bilo kakva manipulacija protestima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali nijedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila tuzlanski kanton do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izveštaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani gradjani“, objašnjava se dalje.

3. Radnici i građani zahtevaju rešavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali; oduzme nelegalno stečena imovina; ponište privatizacijski ugovori; uradi revizija privatizacije; vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gde je to moguće.

4. Isto tako se traži ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

5. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

6. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim slučbenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Protesti su počeli u sredu u Tuzli zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja, a potom se proširili na druge gradove i prerasli u nasilne nerede.

Predsednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić uhapšen je noćas posle nasilnog protesta u Mostaru u kome su uništena i zapaljena sedišta gradskih i županijskih institucija, kao i zgrade SDA i HDZ-a BiH.

"Kako smo obavešteni, noćas desetak minuta posle ponoći policajci su iz stana odveli profesora Josipa Milića, predsednika Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH. Kada se poslednji put javio na mobilni telefon, dvadesetak minuta posle toga, rekao je da je uhapšen. Od tada mu je telefon isključen", navedeno je u saopštenju Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH, koje su preneli lokalni mediji.

Pretpostavlja se da je Milić uhapšen zbog jučerašnjeg protesta u Mostaru, dodaje se u saopštenju i ističe da Unija nezavisnih sindikata Federacije BiH nije bila organizator protesta, iako je Milić do sada organizovao najviše sindikanih protesta ispred zgrade Vlade HNŽ-a.

"Ovo je jasna poruka kako je, uz zloupotrebu obaveštajno-policijskih državnih institucija, HDZ spreman da stavi u zatvor sve protivnike", piše u saopštenju za javnost Unije nezavisnog sindikata Federacije BiH.

Fena je nezvanično saznala da je policija do sada uhapsila oko 30 demonstranata.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još