Od usamljenosti se umire ranije, a nesrećna veza može da vam slomi srce

Uprkos sve većem broju obaveza, vrlo je važno da održavate kontakt s prijateljicama. Bez ramena za plakanje, nivo stresa opasno raste. Simptomi akumuliranog stresa su pojačana nervoza i preosetljivost, kao i rast krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Dokazano je da usamljene žene mnogo češće pate od srčanih oboljenja i da ranije umiru od žena koje imaju široki krug prijatelja.

Svađe u braku utiču na zdravlje
Nijedan brak nije idealan, ali istinski nesrećna veza može da vam slomije srce na mnogo načina. Istraživanja pokazuju da osobe koje nisu zadovoljne odnosom s bračnim partnerom mnogo češće osećaju bolove u grudima i doživljavaju srčani udar. Učestale svađe stvaraju stres koji može da oslabi imunitet i da poveća krvni pritisak. Dakle, kako biste održali mir u kući, poklanjajte mnogo pažnje partneru i pokažite mu da ga poštujete i cenite.

Učenje stvara nove veze u mozgu
Probajte nešto novo. Od polovine druge decenije života, svakih deset godina efikasnost mozga nepovratno pada za 7 odsto. Dotok krvi i povezanost živaca se smanjuju, što usporava proces razmišljanja. Ipak, dobra vest je što nervne ćelije u mozgu kreiraju nove veze svaki put kada nešto naučimo, što predstavlja zaštitnu mrežu protiv gubitka pamćenja i Alchajmerove bolesti.

Izvor: Večernji list
Foto: Morguefile

Pogledajte još