Ne propustite pismo ovog tate: Najlepša si iznutra!

Keli Flanagan je pisac, doktor psihologije i otac. Na svom blogu je objavio pismo u kojem je pokušao da objasni svojoj ćerci šta znači biti lep, kao i da je upozori na to da su rerklame za šminku neistinite i poražavajuće za pametne osobe.

Njegova ćerka ima tek četiri godine, ne zna da čita, ali se doktor Keli zapravo obraća svim devojkama i ženama:

"Draga malena,
Kada postaneš roditelj devojčice, shvatiš da je ona jaka koliko i svi oko nje, ona je sila na koju treba računati, vatrena duša s istim željama i strastima kakve ima svako drugi. Ali, dok sedim u odeljku prodavnice u kojem se prodaje šminka, shvatam da je većina neće tako. Videće je kao lepo lice i telo za uživanje. Reći će joj da mora da izgleda na određeni način da bi vredela i bila uticajna.

Ali reči imaju moć i možda, samo možda, reči oca mogu da se takmiče s rečima sveta. Možda očeve reči mogu pomoći devojčici da pretvori šamar institucionalizovanog srama u jak osećaj sopstvene vrednosti i lepote.

Očeve reči nisu druge reči, ali imaju drugačije značenje:
Sjajna snaga. Neka tvoja snaga ne bude u noktima, već u srcu. Razumi ko si, a potom ćeš moći da se uspešno probijaš kroz život. Izaberi svoj san, ali neka taj san ne dođe s rafa. Pronađi tiho mesto u sebi i posadi tu prave snove. Otkrij šta želiš u ovom svetu, a kada izabereš nastavi s time, s integritetom i nadom. Gola. Svet želi da se razgolitiš. Međutim, ti skini rukavice. Reci šta ti je na srcu. Budi ranjiva. Rizikuj. Voli sve koji sami jedva znaju šta je to ljubav. Čini to ogoljeno. Otvoreno. Raskalašno. Bezgrešno.

Budi uvek svesna jedne stvari - bezgrešnost ne postoji. To je iluzija koju su stvorili ljudi koji su zainteresovani za tvoj novčanik. Izabereš li da tragaš za savršenstvom, budi nepogrešivo zahvalna zbog toga ko si i zbog svih koji te okružuju. Prkosi godinama. Tvoja koža će se naborati, mladost će iščeznuti, ali tvoja duša će večno ostati mlada. Uvek će znati kako da se igra, kako da uživa i kako da luduje u ovom životu u kom imamo samo jednu priliku. Prkosi starenju svog duha.

Besprekorna završnica. Kraj nema nikakve veze s tim kako danas izgledamo, ali ima veze s time kakav je naš život. Neka, zato, godine života budu priprema za dan kada će doći kraj. Stari graciozno, rasti mudro, voli toliko da ljubavlju obuhvatiš sve ljude. Neka tvoja besprekorna završnica bude spokojan zagrljaj kraja i put ka nepoznatom, a tvoj život dar svakome kome si u srcu.

Malena, ti voliš sve što je roze i ukrašeno i siguran sam da ćeš jednog dana i sama shvatiti da li je šminka zaista važna. Ipak, molim se da ti jedna reč postane važna - poslednja reč koju izgovoriš pred spavanje, kada te pitam gde si najlepša. Reč koja je toliko svetla da je nijedan korektor ne bi mogao sakriti.

Gde si najlepša? Unutra.

Od mog srca tvom, Tata"

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.