Muškarac koji je pokušao da preusmeri turski avion u Soči povezan sa nekom terorističkom grupom?

Turska televizija TRT danas je objavila da policija pokušava da utvrdi da li je muškarac, identifikovan kao Artjom Kozlov, povezan sa nekom terorističkom grupom, prenosi AP.

S druge strane, ukrajinske agencije izveštavaju da je Kozlov tražio oslobađanje uhapšenih demonstranata iz Kijeva, kao i da je moguće da je on opozicioni aktivista.

Načelnik Glavne istražne uprave Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Maksim Lenko izjavio je da je 45-godišnji Ukrajinac pokušao da upadne u pilotsku kabinu, tražeći da se avion usmeri ka Sočiju gde se, kako je rekao, "nalaze (predsednici Rusije Vladimir) Putin i (Viktor) Janukovič, čije su ruke krvave", prenela je agencija Ukrinform.

Kozlov je tražio da se "puste svi ukrajinski taoci".

Ukrajinska državna agencija prenosi saopštenje Ministarstva inostranih poslova, koje se pozvalo na zvanične podatke turske strane, da Kozlov pri sebi nije imao ni oružje, niti eksploziv, kao i da se sam predao policiji.

Ranije je SBU saopštila da je Kozlov bio pijan.

Agencija UNN, pozivajući se na policijske izvore, saopštila je da u prilikom pretrage stana Kozlova pronađen materijal koji ukazuje na njegovu aktivnu političku opozicionu delatnost.

Asošijeted pres prenosi izveštaj privatne turske televizijske stanice NTV u kom neimenovani putnik aviona tvrdi da je Ukrajinac tražio slobodu za zatvorenike u Ukrajini, kao i za bivšu premijerku Juliju Timošenko, osuđenu na sedam godina zatvora za prekoračenje ovlašćenja.

Zvaničnici su saopštili da je Kozlov pokušao da preusmeri avion "Pegazus erlajnza" (Pegasus Airlines) koji je poleteo iz Harkova u Ukrajini.

Posada je uspela da ga prevari manevrom i da prinudno sleti u Istanbul, gde su ga savladali pripadnici snaga bezbednosti koji su krišom ušli u avion.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su pokrenule istragu o terorizmu.

"Pokrenulli smo istragu o pokušaju izvršenja terorističkog čina i pokušaju otmice aviona"
, izjavio je Lenko.

Avion sa 110 putnika juče je prinudno sleteo u Istanbul, uz pomoć vojnog aviona F-16, koji je poleteo u pomoć čim je pilot na letu iz Harkova u Ukrajini, poslao SOS signal, objavili su mediji.

Pripadnici bezbednosnih snaga opkolili su avion, priveli osumnjičenog otmičara i evakuisali ostalih 109 putnika, rekao je Husein Avni Mutlu, istambulski guverner, u obraćanju novinarima na aerodromu u tom gradu.

Potencijalni otmičar lakše je povređen dok se otimao prilikom privođenja, ali oružje nije upotrebljeno, dodao je Mutlu.

Privedeni muškarac kod sebe nije imao bombu.

Njegovi motivi za sada nisu razjašnjeni, ali Mutlu kaže da je privedeni putnik "imao određene zahteve koji se tiču njegove zemlje" i da je "želeo da pošalje poruku vezanu za sportske aktivnosti u Sočiju".

"Primili smo više različitih informacija da bi mogle da postoje namere da se sabotira duh mira koji se podstiče u Sočiju, ali nam je žao što se takav jedan događaj odigrao u našoj zemlji", rekao je Mutlu.

Posle izveštaja agencije Interfaks, koja je citirala ukrajinsku bezbednosnu službu da je ovaj putnik bio u stanju ozbiljne intoksikacije alkoholom, Mutlu je rekao da on nije bio pijan, ali da je moguće da je bio pod dejstvom neke druge supstance.

Podsekretar turskog Ministartva saobraćaja Habib Soluk rekao je za NTV, da je muškarac ustao sa svog sedišta u avionu, vikao da se u njemu nalazi bomba i pokušao da uđe u zaključanu pilotsku kabinu. Pilot je zatim poslao poruku da je u toku pokušaj otmice i pozvao pomoć.

Izvor: Mondo
Foto: Beta - AP - APTN

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.