''Skakavci'' u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih

Predstava ''Skakavci'' u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih samo je dokazala zašto se komadi Biljane Srbljanović izvode na pozornicama 140 zemalja sveta

Potpuno nepripremljeni za zimsku temperaturu, mada joj je vreme, žurimo ka ultramodernom zdanju Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ispred SKC-a kamion – grandiozan kao da je sada sišao sa milionite trake nekog američkog autoputa. Zagrebačka registracija. Znači, čeka nas ozbiljna scenografija.

Na mermeru JDP-a veliki broj nestrpljivih lica. Među njima i neka poznata: Branislav Trifunović, Đurđija Cvetić, Marija Vicković i drugi iz sveta pozorišta. Ne propušta se predstava za koju je tekst napisala najzanimljivija evropska dramska spisateljica (koja je, eto, iz Srbije), a zagrebačke kolege dobile Sterijinu nagradu. Potpuno opravdano, moramo da dodamo. Uradili su fenomenalan posao u svakom pogledu. Mada, kada je tekst univerzalan i moćan, hrabra ekipa ''samo'' nastavlja da slaže kockice.

Baveći se večitim motivima starenja i smrti, ''Skakavci'' prevazilaze političke stavove prethodnih komada Biljane Srbljanović. Sedite u udobnim stolicama, a pred očima vam se raspada jedan svet. Odlazi u nepovrat zajedno sa iluzijama i ambicijama. Ostaje samo dezorijentacija u društvu poremećenih moralnih vrednosti, sitni svakodnevni promašaji i strahovi s kojima se, na tragikomičan način, poigrava Biljana Srbljanović.

Glumačka podela Zagrebačkog kazališta mladih (ZeKaeM) potvrdila je velika očekivanja koja sobom nosi jedna nagrada. Iskrenim izvođenjem teksta omiljene bgd dramske spisateljice, uspešno je ostvaren kontakt sa potvrđeno zahtevnom publikom. Odličan tekst, praćen jasnom rediteljskom idejom, na najbolji mogući način zaokružuju efektna muzika i scenografija. Ipak, oduševljenost scenskim rešenjima prvog čina, u izvesnoj meri kvari bledunjav drugi čin. Ali, ''Skakavci'' i nisu pompezna tragedija, već prikaz svakodnevne nesreće praćen smehom, pa je i kraj očekivane ''životne'' jačine.

ZeKaeM postoji već pedeset godina i duboko je utkan u istoriju hrvatskog glumišta. Menjao je lokacije, nazive i umetničke orijentacije, ali je oduvek bilo i ostaće središte okupljanja mladih ljubitelja pozorišta. Hrabar, ponekad polemičan repertoar, jaki autorski pečati i konstantno preispitivanje granica pozorišne umetnosti su nešto što je uvek dobrodošlo. Zato je ZeKaeM više nego drag gost Beograda

Katarina Milovanović

Pogledajte još