Specijalci u Sarajevu skinuli opremu i oduševili građane!

Foto: Edis Jasarevic ‏( @EdisPG ) / Twitter

Specijalci koji osiguravaju tu zgradu su skinuli kacige i odložili štitove, na šta su građani aplaudirali.

Saobraćaj u centru grada je obustavljen. Policija obezbeđuje skup i nisu zabeleženi incidenti. Građani uzvikuju: “Ostavke, ostavke”, “Vratite nam decu”, “Bando, bando”.


Kolona demonstranata uputila se ka Kantonskom tužilaštvu sa zahtevom da se oslobode svi koji su privedeni u toku prethodnih nemira.

U lecima koje dele pod nazivom “Građanski zahtevi, obaveze vlasti”, okupljeni traže smanjenje plata i naknada političkih funkcionera na svim nivoima vlasti.

Protest u Bihaću
Kako je bilo najavljeno, i danas su se na glavnom gradskom trgu u Bihaću okupili građani koji traže ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače. Lokalni mediji javljaju da ih zasad ima 500 među kojima su i predstavnici boračkih udruženja. Oni prete blokdom saobraćajnica. Još nije poznato gde se tačno nalazi premijer Unsko-sanskog kantona, pošto je on demantovao, a mediji kasnije ponovo potvrdili da je sa ženom i troje dece pobegao u Hrvatsku. 

Učesnici protesta traže usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti, poništavanje svih nezakonitih privatizacijskih ugovora i utvrđivanje nadležnosti odgovornih.

Zahtevaju i ukidanje prihoda po prestanku funkcije, kao i rasprodaju novih voznih parkova i investiranje u fabrike koje su u stečaju.

Insistiraju i da se formira nezavisna antikorupcijska komisija. Pričinjenu štetu tokom protesta treba, prema njihovom mišljenju, naplatiti iz dela prihoda namenjenih paušalima predstavnika vlasti.

Na današnjem protestu učestvuju mladi i stari koji ukazuju na težak položaj građana u BiH.

Nakon trodnevnih protesta u Sarajevu, premijer kantonalne Vlade Suad Zeljković podnio je ostavku.

Demonstranti traže i smenu članova Predsedništva BiH. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da je “spreman dati ostavku ako postoji nova parlamentarna većina”.

"Dok se to ne desi ja ću obavljati ovu funkciju i boriti se za narod"
kazao je Nikšić.

On je rekao da “jedino što je neophodno za promjenu vlasti u Federaciji BiH, jeste 50 glasova u Parlamentu”. Nikšić je rekao da bi ‘’vrlo rado’’ prihvatio vanredne izbore u FBiH.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ocenio je da su “u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija”. Izetbegović je rekao da se “lično uopšte ne oseća odgovornim za poslednje događaje”.

Prema njegovim rečima, u Federaciji BiH se mora smanjiti administracija, izjednačiti plate u realnom sektoru i administraciji i treba raditi na programu mera.

Do sada, nakon četiri dana protetsta, ostavke su podneli premijeri kantona Tuzla, Zenica i Sarajevo.

U Federaciji BiH ima 10 kantona, a građani traže hitno ukidanje kantona, dva entiteta (Federacija i Republika Srpska) i smanjenje obimne državne administracije u Bosni i Hercegovini.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.