Prljave tajne plastičnih hirurga

Vežbao sam ceo vikend kako bih naučio ovaj zahvat
Stomatolozi, ginekolozi ili jedva obučeni tehničari u kozmetičkim salonima ovih dana nude anti-ejdž tretmane. Nije ni čudo: kozmetički tretmani su unosan posao. U prošloj godini je samo u Sjedinjenim Državama potrošeno na njih 11 milijardi dolara.

Estetski zahvati nisu atraktivan posao samo lekarima. Doktori iz samo četiri područja medicinskih specijalnosti - plastične hirurgije, dermatologije, otorinolaringologije i oftalmologije – mogu da izvode zahvate od minimalno invazivnih poput injekcije botoksom do komplikovanih poput zatezanja lica. Ti stručnjaci ulažu godine u obuci u kojoj savladavaju veštine jedinstvene za svaku disciplinu.

Osetićete manju nelagodu? Ne, pre jake bolove
Postoji generalna percepcija da estetski zahvati bole manje nego obični, jer je reč o estetici i samostalnoj odluci na koju vas niko nije naterao. Ipak estetski hirurzi upozoravaju da je reč o pravim operacijama kao i da je bol vrlo velika. Primera radi, kad je reč o uklanjanju sala iz stomaka, mnogi pacijenti ne znaju da je tretirano veliko područje od rebara stidne kosti. Zatezanje stomaka uzrokuje veću bol od bilo kog postupka, jer je reč o velikim i dugim rezovima koji traže dugotrajno i opsežno oporavljanje mišića.

Pazite se jeftinijih ponuda

Nije retkost da se za kozmetičke tretmane nude popusti kao da je reč o odeći, ali lekari upozoravaju da ne tražite jeftinije ponude čak ni kad je reč o sada jednostavnom zahvatu poput injekcije botoksa. Ne postoje dva hirurga koji imaju isti par ruku, iskustva i znanja. Komplikacije od loše izvedenog zahvata mogu varirati od kozmetičkih (na primer 'smrznutih' mišića lica) do onih s fatalnim posledicama, od infekcija i drugih komplikacija nakon operacije.

Dugoročne posledice? Nemam pojma.
Više od drugih stručnjaka, plastični hirurzi pod stalnim su pritiskom da se takmiče jedni s drugim pa često nude nove tehnologije. Lekari će ponekad rado isprobati nove tehnike pre nego što su jasni dugoročni učinci. Čak i kada postupak nije nov ili kontroverzan (poput pomlađivanja vagine), ne postoje informacije o dugoročnim učincima. Iako je internet prepun fotografija pre i posle zahvata, retke su one na kojima se vidi učinak više godina nakon operacije.

Odlično popravljam greške drugih hirurga
Američke statistike potvrđuju da se od 2008. do 2012. povećao broj postupaka u kojima se popravljaju propusti ranijih operacija za čak 35 odsto. Najčešće se sprovodi revizija rinoplastike, složeniji postupak koji može da potraje i dva do tri puta duže od prve operacije i košta i do 100 odsto više. Američki dermatolozi kažu da poslednjih godina često i ispravljaju tuđe greške u zahvatima s laserima i injekcijama.

Vi izgledate lepo, ali vašem mužu bi dobro došao zahvat
Muškarci obično dolaze na zahvat zatezanja kože lica sa 65 godina, a žene dolaze dobrih deset godina ranije, u dobi od 55 godina. Taj se trend objašnjava rodnom razlikom u toleranciji prema borama. Iako muškarci čine samo devet odsto pacijenata u estetskim zahvatima, sve su više zainteresovani pogotovo za minimalno invazivne zahvate poput botoksa.

Naravno, vratiću vam godine, ali sat i dalje otkucava
To što ste zatezanje lica platili mnogo, ne znači da će vam trajati ceo život. Čak i najveštiji rad trajaće samo desetak godina.

Neki zahvati se mogu obnoviti dodatnim punilima ubrizgavanim ispod linija bora ili manjim operacijama zatezanja, a drugima treba ponavljanje istog postupka. Fejs-lift traje oko osam do 10 godina, ali rezultati zavise od stanja kože, nege, čuvanja od sunca i održavanja stabilne, zdrave težine. Zahvati na donjem delu lica stare brže nego oni na gornjem delu lica, jer donji deo ima više mesa i manje kostiju.

'Bilo bi bolje da potrošite novac na dobrog terapeuta'

Estetska hirurgija vas ne čini ludim, ali istraživanja pokazuju da osobe koje su se podvrgle takvim operacijama imaju veću verovatnoću da pate od psihičkih problema. Nekoliko studija je utvrdilo da su žene koje su odlučile da stave implantate bile izložene dva do tri puta većoj verovatnoći da počine samoubistvo nego demografski slična grupa žena bez kozmetičkih implantata.

Dvadeset odsto pacijenata koji traže kozmetički tretmane uzimali su lekove za ublažavanje psihičkih problema poput depresije ili poremećaja raspoloženja. Dobar plastični hirurg potrudiće se da oceni motive pacijenta.

Oni koji najviše žele operacije - imaće najmanje koristi
Većina ljudi se okreće estetskim zahvatima tek kada više ništa ne može da im pomogne kako bi se oslobodili problematičnog trbuha ili bora. Ipak, prljava mala tajna plastične hirurgije kaže da što vam je potrebniji zahvat, to ćete videti manje rezultate nego što očekujete.

Oni sa oštećenom kožom mogu očekivati ozbiljne komplikacije: koža koja se rastezala debljanjem pa je izgubila elastičnost, nakon liposukcije će visiti kao kecelja. Pušači imaju lošu cirkulaciju u epidermi pa će im se koža slabije oporavljati nakon operacije, što znači mesece ružnih ožiljaka i moguće dodatne operacije.

Ironično, oni kojima najmanje trebaju kozmetički tretmani - mlađe osobe u kasnim tridesetima ili četrdesetima - imaće najbolje rezultate. Ali još je važniji životni stil. Mnogi plastični hirurzi zaboravljaju da kažu koliko su zdravlje i dobar izgled povezani, piše stranica marketwatch.com.

Izvor: 24sata

Pogledajte još