Saznajte kako da cvećem izrazite ono što ne umete rečima

Cveće u ljubičastoj boji se ne poklanja kada želite da izrazite ljubav, a žuto baš i nije pravi izbor da biste nekome izrazili poštovanje. Takođe, broj cvetova govori sam za sebe.

Tako, na primer, orhidejom izražavate divljenje, visibabom nadu, ljubičicom vernost, za rođenje bebe bira se omiljeno cveće majke, a bolesnicima se u posetu nosi samo jedan cvet.

Bela ruža je izraz poštovanja, pupoljak bele ruže nevinost, crvene ljubav, ljiljan je simbol veličanstvenosti... Ako nekome želite da kažete da ste neraspoloženi poklonite mu neven. Narcis, kao što mu i ime kaže, govori o samoljublju, a hrizantema da ljubav slabi...

„Ti si sve što imam!" Ovo je poruka, kako se veruje u Rusiji, koju ćete poslati osobi kojoj poklonite jedan cvet, a ako je on još i jarkocrvene boje biće više nego jasno da izražavate strasnu ljubav. Roze ruže poručuju da gajite nežna osećanja prema nekome, a ukoliko poklonite tri cveta jasno mu stavljate do znanja da biste spremo otišli i na kraj sveta!

Sedam cvetova se daruje na dan veridbe, 11 kada nekome želite da kažete da za tu osobu vezuje prijateljstvo, 15 kada želite da iskažete svoju zahvalnost i poštovanje zbog nekog dobrog gesta. Trinaest cvetova baš i ne morate da poklanjate. U Rusiji smatraju da tim brojem želite da poručite da nekoga mrzite i prezirete. Ako je već tako, zašto biste se izlagali i dodatnom trošku.

Kod nas žuta boja predstavlja ljubomoru, Rusima je ona simbol ljubavi koja se tek rađa. Naši stručnjaci za cveće i njegov govor smatraju da je ljubičasta boja simbol tuge kao sastavnog dela ljubavne žudnje,dok Rusi ovu boju poistovećuju sa mirom i poverenjem, piše "Politika".

Raskošni buketi nose se samo na jubileje, cveće u saksijama poklanja se samo poznatim osobama, i to onima za koje ste sigurni da ga gaje. Kada prvi put idete u posetu prijateljima bilo bi dobro da ponesete buket cveća, kasnije može i jedan a najviše tri.

Ako idete u službenu posetu, cveću tu nikako nije mesto.

Za rođenje bebe bira se omiljeno cveće majke, a bolesnicima se u posetu nosi samo jedan cvet. Ne sme da bude beo i nikako jakog mirisa.

Ako se pitate zbog čega se cveće uvek nosi uspravno, razlog je više nego opravdan - da ne bi neki cvet otpao. Osim toga, bonton nalaže da se nosi u levoj ruci kako bi desna bila slobodna za rukovanje.

Mnogi su često u nedoumici da li cveće treba predati uvijeno u ukrasni papir ili bez njega. Koju god odluku da donesete – nećete pogrešiti. Izbor je na vama.

Izvor: 24sata

Pogledajte još