Potresna ispovest: Moja žena nije doživela da vidi bebu

Foto: Jovica Radojković-Facebook

Njegova supruga Jelena (28) je 12. januara, nakon porođaja carskim rezom, usled napada eklampsije u bolnici u Petrovcu na Mlavi pala u komu. Tek sutradan je prebačena u Beograd, gde je i preminula.

Do pre samo mesec dana Jelena Radojković, vaspitačica u predškolskoj ustanovi, nestrpljivo je čekala rođenje prvog deteta. Trudnoća je osam meseci bila bez komplikacija, a 11. januara sa suprugom je iz Despotovca otišla u posetu njegovim roditeljima u selo Krepoljin... U toku noći joj je pozlilo i otišli su u lokalnu ambulantu.

"Doktorka joj je izmerila pritisak, bio je 175 sa 100. Rekla nam je da odemo u bolnicu u Ćupriji, gde su vodili trudnoću. Otišli smo kući da se spakujemo, a ona je pala na pod, tresući se", priča Jovica.

I lekari bili na mukama
Carskim rezom Jelenu je porodio ginekolog dr Zlatibor Stojković, koji kaže da je bio na teškim mukama. „To je bila kobna noć. Kad smo je primili, bila je u teškom stanju. Konsultovao sam se s kolegama i odlučili smo da radimo carski rez i dete je spaseno. Sačekaćemo rezultate obdukcije, pa ćemo videti... Celu noć je bila na intenzivnoj nezi pod nadzorom lekara. Za vožnju nije bila stabilna - rekao je za „Blic“ dr Stojković.

Poveli su je sanitetom do bolnice u Petrovcu na Mlavi. Rekli su da ima napad eklampsije.

"Šetali su je od ginekologa do hitne, na kraju se sakupio tim lekara, a ona se tresla dva sata"
, priča on kroz plač.
„Pomozite joj ljudi, vozite je u Beograd!“, preklinjao je.

"Rečeno mi je da je u lošem stanju i da nije za transport. U nekom trenutku ginekolog je pitao hoću li da potpišem da je porode carskim rezom. Pristao sam.

Porodili su je i rodio se sin Strahinja, koji je sada dobro i oporavlja se u Institut za neonatologiju u Beogradu" kaže Jovica.

Jelena je delovala bolje.

"Probudila se, rekao sam joj da je rodila sina. „Zove se Strahinja, znaš li, Jeco, kako je lep na tebe“, rekao sam joj. Nedugo potom su joj otkazala pluća"
, priča Jelenin suprug.

I dalje je molio da je voze u Beograd. U osam ujutro stigao je načelnik bolnice i hitno naredio da je voze u glavni grad. Konačno!

"Primljena je u GAK Višegradska, pa prebačena u Urgentni centar, gde je nastupila klinička smrt"
kaže Jovica.

„Zašto je ranije niste doveli?“, pitala ih je doktorka Biljana Damnjanović.

"Sat kasnije Jeci je stalo srce. Ostavila je za sobom dete, koje nikada nije videla"
završava Jovica, koji čeka rezultate obdukcije.

"Podići ću krivičnu prijavu, a prijaviću slučaj i zdravstvenoj inspekciji. Neko će za ovo morati da odgovara"
naglašava on.

Inspektori će obići sve ustanove u kojima je bila Jelena

"Ovo je strašna situacija. Naši inspektori će obići sve koji su imali veze sa slučajem, a dokumenta ćemo pridružiti onima iz tužilaštva. Možda se mogao izbeći ovaj ishod, ali to će utvrditi sud", objašnjava Jelica Radulović, zdravstvena inspektorka.


Blic

Pogledajte još