U 20-tim ste? Na ovo morate da pazite!

Oštećenja kože koja nastanu u ovom deceniji života najčešći su uzrok melanoma – najopasnijeg oblika raka kože. Zapravo, statistike pokazuju da više od 60 odsto mladih ljudi izgori na suncu barem jednom godišnje. Ne izlazite iz kuće bez kreme sa zaštitnim faktorom.

Kada izostanu simptomi bolesti
Statistike pokazuju da se broj slučajeva polno prenosivih oboljenja među mlađima od 25 godina povećava svake godine. Čak i ako ste u monogamnoj vezi, trebalo bi da posetite ginekologa barem jednom godišnje. Budući da u slučaju određenih bolesti simptomi izostaju, lekarski pregled – samim tim i rano otkrivanje i pravovremeno lečenje – veoma je važan.
Ukoliko nemate stalnog partnera, obavezno se zaštitite kondomom.

Ograničite konzumiranje alkohola
Kada biste morali da napravite nedeljni "alkoholni obračun", koliko bi on iznosio? Istraživanja pokazuju da jedno piće može da zaštiti srce, međutim, ono i povećava opasnost od raka dojke za 10 odsto. Tri koktela nekoliko puta nedeljno povećavaju rizik za 30 odsto. S obzirom da alkohol povećava proizvodnju estrogena u organizmu, vremenom povećan nivo tog hormona može da aktivira kancerogene tumore u dojci.

Izvor: Večernji list
Foto: Morguefile

Pogledajte još