Demonstranti u Sarajevu: Policajci su nas tukli u podrumu

Uz povike: “Bando, pustite nam decu!” roditelji su ispred policijske stanice Centar tražili da više od 30 momaka bude pušteno iz pritvora. Deo privedenih je tokom dana oslobađana po grupama, a protiv desetorice će biti pokrenut krivični postupak. Izjavili su da su ih policajci tukli i maltretirali, na šta su okupljeni reagovali povicima: “Ubice, stidite se!”

"Ceo dan su nas tukli. Vratima od gepeka su nas udarali po nogama. Prvo su nas stavili u ćeliju, a onda u podrum u PU Centar. Nas dvojicu su tukla osmorica policajaca. Uništili su nas", rekao je Harun Ćehajić (17), a prenosi “Dnevni avaz”.

Roditelj 14-godišnjeg dečaka koji zbog straha od otkaza nije hteo da otkrije svoje ime, rekao je da je njegov sin pušten u modricama i sa kopčom na usni.

Demonstranti, koji su, između ostalog, tražili povećanje minimalne penzije i prestanak daljeg zaduživanja kod MMF-a, predstavili su se kao “građani Sarajeva bez imena, nacionalnosti i stranačke pripadnosti”. Istakli su da pojedinci koji su rušili grad treba da odgovaraju, ali da se, takođe, mora stati na put medijskom spinovanju i tvrdnjama da su svi učesnici protesta “razulareni narkomani ubačeni sa strane”.

Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, podneo je juče ostavku, navodeći da ne bi mogao da obezbedi sigurnost ukoliko bi to od njega tražili članovi Predsedništva. Vanredna sednica Vlade Kantona Sarajevo prekinuta je zbog straha od dolaska demonstranata pred zgradu Direkcije za puteve. Nepoznata lica zapalila su u Sanskom Mostu vikendicu Sanjina Halimovića, federalnog ministra preduzetništva.

Izvor: Blic
Foto: Amel Emrić

Pogledajte još