KATASTROFA U KOPENHAGENU: Ubili žirafu u ZOO vrtu, deca gledala kako je proždiru lavovi

Foto: Beta, AP / Peter Hove Olesen

Stenbik Bro, portparol zoološkog vrta u Danskoj, je rekao da je dozvoljeno da deca gledaju kako lavovi jedu ubijenu žirafu u naučne svrhe.

"Ponosan sam zato što mislim da smo na ovaj način dozvolili deci da saznaju nešto o anatomiji žirafe, što inače ne bi mogli da su gledali žirafu na fotografiji"
, rekao je on za AP.

Kako je saopštila uprava vrta, Marius, koji je bio star dve godinu, usmrćen je planski, na osnovu evropskog zakonodavstva o planiranom uzgajanju žirafa i drugih divljih životinja, koje propisuje dozvoljeni broj pripadnika određenih vrsta na jednom mestu.


Foto: Beta, AP / Rasmus Flindt Pedersen

Marius je bio genetski sličan sa ostalim žirafama, ali ipak inferioran po osobinama, pa je uprava odlučila da ga ubije.

Uprava je saopštila i da nisu mogli da prihvate ponude drugih zooloških vrtova, između ostalog iz Švedske i Velike Britanije, o preuzimanju popularnog Mariusa, jer je on pripadao podvrsti žirafa koja se ne može mešati sa podvrstama prisutnim u tim vrtovima.


Foto: Beta, AP / Rasmus Flindt Pedersen

Veliki broj Danaca je na socijalnim mrežama i u medijima izrazio oštro neslaganje sa tim činom, dok je jedan od direktora, nadležan za uklanjanje Mariusa, dobio i pretnje smrću, a lokalna udruženja za zaštitu životinja ne isključuju mogućnost poziva na bojkot kopenhaškog zoološkog vrta.

Izvor: Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.