Isprobajte stari narodni lek: Med i čuvarkuća u službi zdravlja

Još u spisima sačuvanim iz 9. veka, kada nije bilo konvencionalne medicine, u odredbama koje potiču od Karla Velikog u kojima se seljanima nalaže uzgoj 72 važne biljke, završno poglavlje glasi: "Svaki seljak treba da ima čuvarkuću na svojoj kući". Radi se o biljci koja dobro uspeva u našim krajevim i može se lako gajiti u dvorištu ili saksiji. Njena lekovita svojstva su mnogobrojna. Najpoznatija i najednostavnija upotreba je sok koji se sipa u uho prilikom upale i potrebe za rastvaranjem ušne masti. Sok i sveži listovi stavljaju se i na rane, opekotine, ubode insekata i druge probleme na koži. Ovde ćemo vas, međutim, upoznati sa jednom mnogo efikasnijom kombinacijom. Radi se o mešavini kompletnih listova čuvarkuće i prirodnog meda. Smesa je najviše korišćena i preporučena za delovanje na ciste u organizmu posebno ciste na ženskim organima i dojkama. To međutim nije sve, mnogobrojne su koristi za vaš organizam i između ostalog za tretiranje protiv crevnih parazita, raka materice, srca, kao i upalne procese u telu.

Upotreba čuvarkuće u ovom leku je presudna. Potrebno je da napravite smesu koja se sastoji od: listova čuvarkuće 300 g i pravog prirodnog meda (najbolje kestenov) 300 g.

Ova dva sastojka se mešaju u jednakoj razmeri po 300 grama meda i čuvarkuće. Čuvarkuća se ubere, dobro opere i samelje u blenderu ili nekoj drugoj mašini. Dobijena kašasta smesa čuvarkuće pomeša se sa medom u staklenoj tegli i dobro se izmeša nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Smesa treba da odstoji 7 dana, s tim da je dobro da je povremeno opet izmešate. Teglu držite u frižideru. Nakon 7 dana stajanja, počnite je konzumirati. Ovaj pripravak uzimate svaki dan 3 puta po jednu supenu kašiku. Prva kašika se uzima ujutro čim se probudite, druga u toku dana između obroka i treća pred spavanje. Nemojte preskakti ako baš ne morate konzumaciju ovog prirodnog leka. Proces lečenja traje od par nedelja do par meseci ali ciste uglavnom nestaju nakon tog perioda. U praksi se ova kombinacija meda i čuvarkuće pokazala efikasnom kod svih vrsta cisti u organizmu a posebno na ženskim organima i dojkama.

Osim primarnog i najviše korišćene namene mešavine za ciste, ovu kombinaciju i recept možete napraviti i koristiti vrlo uspešno za još nekoliko zdravstvenih stanja.

Pre svega, smesa je dobra za čišćenje i jačanje celokupnog organizma. Odlično deluje na ubrzanje metabolizma i popravlja varenje, odnosno poboljšava frekvenciju stolice. U ruskim narodnim receptima ova kombinacija spominje se i kao lek za jačanje srca. Sok čuvarkuće deluje antiupalno te će, koristite li ovu smesu redovno, pozitivno delovati na upalne procese usne duplje, grla te posebno želuca i organa za varenje.

Analizama je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno deluju na celokupni imuni sistem. Sok a samim tim i ovaj recept se može korisiti i za lečenje: nervnog rastrojstva, nervoze kao i nemirnih snova i dečijih strahova. Kombinaciju koju smo vam predložili možete konzumirati i bez ikakve posebne dijagnoze kao odlično preventivno sredstvo za vaš organizam i celokupno zdravlje. Na taj način preuzećete najbolje sastojke koje nam je priroda podarila u ova dva sastojka u sinergijskom delovanju. Smesa ima jako prijatan ukus.

Za one koji ne znaju čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka iz porodice Crassulaceae. Zovu je brojim imenima u našim krajevima: Gromovna trava, Gromovik, Vazdaživ, Cmilić, Glavotoć.

Izvor: ZdravljeBEZdoktora

Pogledajte još