Umro Amos Kenan

TEL AVIV, 05. avgust 2009. (FoNet) - U Tel Avivu je umro Amos Kenan, pripadnik generacije osnivača Izraela, čiji su tekstovi i umetnost doprineli definisanju moderne izraelske kulture.

Rođen je 1927. u Tel Avivu, gradu koji su jevrejski doseljenici osnovali samo dve decenije ranije.

Proslavio se kolumnama, dramama i knjigama, u kojima je često izvrgavao podsmehu izraelsku vladu i ekstremnu religioznost, kao i slikama, skulpturama i filmovima koje je režirao.

Četrdesetih godina prošlog veka bio je jedan od umetnika i intelektualaca koji su težili stvaranju izraelskog identiteta bez judaizma, odbacujući jevrejsku istoriju i vraćajući se starozavetnim kantinama, čije ime su uzeli za svoju grupu.

"Amos Kenan je jedan od stvoritelja hebrejske kulture - hebrejske, ne jevrejske", rekao je Ura Averi koji je s Kenanom prijateljovao od trenutka kad su se 1948. kao vojnici sreli u ratu za nezavisnost Izraela.

Kenan je Izrael video kao potpuno novu tvorevinu, odvojenu od jevrejske dijaspore, verujući da više zajedničkog ima s palestinskim Arapima i više puta je učestvovao u pokušajima da se stvori savez s Palestincima.

Sa Averijem je još 1957, kad mnogi u Izraelu nisu Palestince ni priznavali kao naciju, učestvovao u pisanju manifesta za stvaranje palestinske države u federaciji s Izraelom.

Pogledajte još