Šakali osuđeni na ukupno 106 godina zatvora

Trojici osuđenih su izrečene maksimalne kazne zatvora od 20 godina.

Toplicu Miladinovića i ostale pripadnike ove paravojne formacije tužilaštvo je teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva izvršene na teritoriji opštine Peć u aprilu i maju 1999, kada je ubijeno više od 120 civila albanske nacionalnosti u selima Ćuška, Zahac, Pavljan i Ljubenić.

Prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen je nepravosnažno na 20 godina, a maksimalne kazne su od 20 godina su dobili i Milojko Nikolić i Dejan Bulatović.

Srećko Popović je osuđen na 10, Slaviša Kastratović na dve godine zatvora, Boban Bogićević na dve godine, Abdualh Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15 godina, a Siniša Mišić na pet godina.

Krivice su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

U optužnici je navedeno da su optuženi prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost. Najmlađa žrtva je imala 19, a najstarija 87 godina.

Svi optuženi su, tokom iznošenja završnih reči, izjavili da nisu krivi za ubistva civila tokom napada na četiri kosovska sela u proleće 1999. godine.

Vođa "Šakala" bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je tokom bekstva preminuo od side u Argentini.

Krajem novembra 2013. podignuta je još jedna optužnica za zločine u rejonu Peći, protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije.

Izvor: B92

Pogledajte još