Galileova planetarna zagonetka rešena nakon 400 godina

Venera izgleda veće od Jupitera sve dok ih posmatrate golim okom, ali kada ih posmatrate uz pomoć teleskopa, čini se kao da su planete zamenile svoje veličine – Jupiter izgleda veće od Venere.

Italijanski fizičar, matematičar i astronom Galileo Galilej bio je zbunjen ovom misterioznom zamenom pre skoro 400 godina. On je smatrao da je uzrok tome određena „smetnja u oku ljudi“.

I sada, 400 godina kasnije, naučnici tvrde da imaju znatno preciznije objašnjenje.

Naša percepcija svetla, dok ono prolazi kroz oko, ima tendenciju da uveličava svetle objekte koji se nalaze ispred tamne pozadine.

Venera uspeva da nadsija Jupiter i zato nam se čini da je 8 do 10 puta veća tako da se čini da je naučnik iz 16. veka sve vreme bio u pravu.

Naučnici tvrde da su ljudska zenica i mozak tako podešeni da reaguju na kontrast između svetlih objekata i tamne pozadine.

„Galileo je bio prvi koji je rekao da naše oko menja realnost. Mogao je da vidi da je Venera izgledala znatno veće od Jupitera kada je planete posmatrao golom okom kao i da je važilo suprotno kada ih je posmatrao uz pomoć teleskopa“, izjavio je Hoze Alonso sa Državnog univerziteta optometrije u Njujorku.

Izvor: b92

Pogledajte još