Hilari Klinton otkrila šta misli o Moniki Levinski

Foto: AP

Reakciju Hilari Klinton iz 1998. godine, kad je otkrila da je suprug vara, detaljno je u svojim beleškama opisala bliska prijateljica nekadašnje prve dame Dajan Bler, a beleške su pohranjene u Univerzitetu u Arkanzasu, gde je Blerova bila profesorka političkih nauka, do svoje smrti 2000. godine.

U nedelju uveče, priču o tome kako je Hilari komentarisala nezapamćenu aferu, objavio je konzervativni sajt "Washington Free Beacon", a Si-En-En (CNN) danas tvrdi da je potvrđeno da je dokumentacija autentična.

Portparol Hilari Klinton nije odgovorio na poziv američke tv mreže da prokomentariše navode.

"To je bila greška, ali ona (Hilari) je u njegovu (Bilovu) korist isticala da je pokušao da raskine, da se povuče, da kontroliše nekoga ko je očigledno 'narcisoidan' i 'komičan' lik, ali stvar je izmakla kontroli", napisala je Bler o razgovoru sa Hilari Klinton 9. septembra 1998, u trenutku kad je predsednički skandal bio na vrhuncu, a koji je kasnije doveo do glasanja o poverenju predsedniku SAD, koji je Klinton uspeo da "preživi".

CNN primećuje da su se zapisi prijateljice pojavili u javnosti u trenutku kada se u SAD špekuliše da bivša guvernerka Njujorka i bivša državna sekretarka razmišlja da se ponovo kandiduje za Belu kuću.

Republikanci su jedva dočekali da "guraju" ovu priču u javnosti, a demokrate uzvraćaju tvrdeći da u dokumentima - koji su javnosti dostupni od 2010. godine - nema ništa posebno novo u odnosu na priču koju je Hilari sama objavila u memoarima "Living History".

Klintonova je u svojoj knjizi opisala da je bila "zaprepašćena, slomljenog srca i pobesnela" kad joj je muž rekao za vezu sa Monikom Levinski: "Jedva dišući, počela sam da plačem i vičem na njega - 'Kako to misliš!?'; 'O čemu pričaš!?'; 'Zašto si me lagao?'..."

Beleške Dajane Bler pokazuju i da je Hilari pokušavala da umanji značaj afere, ocenjujući da seks između njenog muža i mlade Monike "nije zapravo ništa značio".

Dajana Bler je upoznala Klintonove 1992, kad se pridružila predsedničkoj kampanji, a u kampanji za reizbor Klintona 1996. bila je politički savetnik. U međuvremenu je postala bliska prijateljica bračnog para Klinton, posebno prve dame.

Umrla je 2000, u 61. godini, a Hilari Klinton tada je za "Njujork tajms" rekla da je Bler "najbolja osoba i prijatelj kakvog bi svako poželeo".

Dokumenti otkrivaju da su Dajana i Hilari, osim o politici, razgovarale i o knjigama, putovanjima, porodici...

Beleške Dajane Bler fakultetu je poklonio njen suprug, Džejms, još 2005. godine, a Univerzitet je dokumentaciju koja sadrži 109 kutija učinio dostupnom javnosti 2010.

Kad je reč o Moniki Levinski, CNN podseća da je "devojka iz ovalne sobe" bila u žiži interesovanja javnosti 1998. i 1999, kada je afera otkrivena i dok je trajala procedura "impičmenta", radeći sa autorom Endrjuom Mortonom na knjizi "Monikina priča" (Monica's Story), koja je štampana u martu 1999.

Te godine Monika je počela da radi i kao američki izveštač o kulturi za jednu britansku televiziju, a dizajnirala je i liniju ženskih tašni. Godine 2003, bila je domaćin televizijskog rijaliti programa "Mr. Personality".

Posle prakse u Beloj kući, bila je česta gošća raznih medija - između ostalog, dala je intervjue magazinu "Tajm" (Time) i Barbari Volters.

Godine 2005, očigledno je napravila preokret u životu: preselila se u London, gde je pohađala "London School of Economics" i ima master iz socijalne psihologije. Od 2006, kako navodi CNN, drži se daleko od očiju javnosti...

Pogledajte još