Ekonomske posledice švajcarskog referenduma

Pored radne snage koja se iz inostranstva trajno doselila u Švajcarsku, ima i mnogo onih koji samo radi odlaska na posao prelaze švajcarsku granicu. To je česta pojava upravo u nemačkim podrucjcima koja se graniče sa Švajcarskom, piše Dojče vele.

"Švajcarska nudi posao, a Nemačka radnu snagu", kaže švajcarski ekonomista Tomas Štraubar, direktor Hamburškog instituta za svetsku privredu (HWWI).

On objašnjava da je švajcarska vlada zbog rezultata referenduma od nedelje, 9. februara, obavezna da u roku od tri godine odredi kvote za doseljavanje stranaca, što će se odnositi i na građane EU. Prema mišljenju Brisela, to će narušiti važeće načelo slobodnog kretanja ljudi.

List podseća da je 1999. godine Švajcarska sa EU sklopila nekoliko sporazuma kojima se, pored slobode kretanja, reguliše promet, poljoprivreda, nauka i javni konkursi. Evropska komisija je objavila da su ti sporazumi pravno međusobno povezani i da zato nije moguće otkazati samo jedan od njih. U institutu HWWI imaju razumevanja za taj stav EU.

"Evropska komisija je pod velikim pritiskom i ako dopusti izuzetke trećim zemljama, poput Švajcarske, onda će uskoro i njene članice tražiti privilegije. Tu Pandorinu kutiju EU ne želi da otvori", tvrdi Štraubhar.

Ali, ako svi ovi sporazumi ponovo moraju da budu potpisani, Švajcarska bi mogla da izgubi mnoge povlastice koje sada uživa u trgovini sa EU.

Za Švajcarsku je EU najvažniji trgovinski partner. Tri četvrtine švajcarskog uvoza stiže iz EU, a u švajcarskom izvozu EU učestvuje sa više od 50 odsto. Ako se saberu uvoz i izvoz, bilateralna trgovina je u 2012. godini vredela 210 milijardi evra. Najvažniji trgovinski partner Švajcarske u samoj Uniji je Nemačka, a ukupni uvoz i izvoz dveju zemalja iznosio je oko 79 miliona evra.

Ali, i za evropsku privredu Švajcarska igra važnu ulogu i posle SAD je najznačajniji trgovinski partner Unije. Prema podacima Eurostata, oko devet odsto izvoza EU odlazi u Švajcarsku, više nego u Kinu (8,8 odsto), Rusiju (7,0 posto) i Tursku (4,7 odsto). Kod uvoza je uloga Švajcarske manja. Posle Kine, Rusije, SAD i Norveške, ta je zemlja na petom mestu.

I dok EU više uvozi nego što izvozi, kod Švajcarske je situacija drugačija. Godine 2012. EU je u tu zemlju izvezao za 17 milijardi evra više nego što je uvezao. Od toga je dobrim delom profitirala automobilska industrija. Švajcarci su 2012. iz Unije uvezli 380.000 automobila u vrednosti od oko osam milijardi evra.

Osim toga, ta zemlja uvozi i mašine, pa od trgovinske razmene najviše profitira Nemačka sa svojom jakom automobilskom i mašinskom industrijom. Švajcarska pak izvozi hemijske i farmaceutske proizvode, satove, preciznu mehaniku i prehrambene proizvode. Švajcarska je, takođe, od velikog međunarodnog značaja kao davalac finansijskih usluga.

Izvor: Blic
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još