Alkohol pred spavanje remeti san?

Čaša vina ili piva pred spavanje za bolji san, izaziva suprotan efekat kod ljudi koji imaju problem sa nesanicom, tvrdi bečki lekar, prof. dr Hademar Bankhofer. Navika da se uveče popije čaša alkoholnog pića radi boljeg sna veoma je rasprostranjena, a svaka druga odrasla osoba u Evropi ima problem sa insomnijom. Među njima je najviše žena starijih od 45 godina, pokazalo je istraživanje nemačkog univerziteta u Regensburgu.

Međutim, dr Bankhofer tvrdi da je alkohol pred spavanje "apsolutna samoobmana“, jer zapravo smeta različitim fazama sna. Istina je da ono posle sat do sat i po donosi prijatno opuštanje i osećaj umora, koji omogućavaju da lakše utonemo u san. Međutim, za zdravo spavanje potrebno je da prođemo kroz nekoliko faza. Prvo se polako uspavljujemo, zatim sledi faza lakog, pa dubokog sna i na kraju REM (Rapid eye movement), kada brzo pomeramo oči dok spavamo. Pod uticajem alkohola, faze se značajno poremete, upozorava ovaj stručnjak.

U prvoj polovini sna, osoba koja je pila piće spava kao da je u "komi", a tada
organizam ne može da se oporavi i regeneriše. U jutarnjim satima san je nemiran, pa se dešava da se prerano probudi i više ne može da zaspi. Mozak tada nije u stanju da prikupi energiju, a posle buđenja oseća se umor, malaksalost i teško se obavljaju radne obaveze.

Bečki lekar savetuje da se umesto alkohola, za dobar san pojede nešto lagano, ali da se izbegavaju kasni obroci. Posle 19 časova ne bi trebalo da se konzumiraju pića koja sadrže kofein. Dobro bi bilo i da se pred spavanje sluša prijatna muzika ili čita knjiga, popije čaša mlakog mleka sa medom ili šolja čaja od cvetova lavande.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još