Preporuka Aje Jung za ovogodišnji Beogradski festival igre

Na svečanom otvaranju festivala, 30. marta u Centru Sava, posetioci će biti u prilici da pogledaju celovečernji balet „Hiljadu delova”, čuvene američke trupe iz Čikaga Hubbard Street Dance, koja gostuje prvi put u našem regionu. Ovo delo je inspirisano zahtevnom umetničkom formom, vitražima Marka Šagala, a kritičari su složni u tvrdnji da je „ova postavka potvrda vrhunske interpretacije i nepredvidivosti mašte“. Balet potpisuje Španac, Alehandro Serudo, mlad i popularan koreograf sa čijim je radom beogradska publika već imala priliku da se upozna.

Švajcarska trupa Cimerman & de Pero donosi teatar bez reči pun apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima, i predstavu čudnog naziva „Šija je bila Vrat”. Koristeći tela, predmete i muziku, ovaj dvojac stvara smešne, nekonvencionalne pozorišne komade, u okviru promenljive scenografije i primorava vas da razmišljate na neuobičajen način.

Francuska predstava „Šaputanja“
stiže u Beograd i Pančevo pošto je očarala publiku i kritiku Bijenala igre u Lionu. Postavka poznatog hip hop koregrafa, Bube Landrija Čude, bavi se ljudima u zatočeništvu, odnosno istražuje psihologiju zatvorenih otkrivajući koliko je zatočeništvo u nečijoj glavi i telu, a koliko između zidova.

U Beograd dolazi i, po mišljenju mnogih, najveća zvezda britanske i svetske plesne scene, svakako najnagrađivaniji savremeni koreograf Akram Kan, da predstavi najnoviju produkciju svoje trupe. Delo neobičnog naslova „iTMOi (in the mind of igor)”, svojevrsni je osvrt na umetnički izraz Stravinskog i dinamiku kojom je ovaj kompozitor transformisao svet klasične muzike prizivajući emocije kroz simbole.

Na programu festivala je i postavka „Minus jedan“ koja će biti prikazana u Beogradu i Novom Sadu. Reč je o prvom, istorijskom gostovanju Velikog kanadskog baleta sa jednim od naslova Ohada Naharina koji će sigurno ući u antologiju savremene igre. Zaljubljenici u klasičan balet, poštovaoci Boba Fosa i entuzijasti koji vole „Cirque du Soleil“, uživaće u višeslojnoj predstavi, čiji izvođači koriste klasičnu tehniku uz mešavinu mnogih umetničkih uticaja, kako bi stvorili moderan i privlačan komad. Direktoru Velikog kanadskog baleta, Gradimiru Pankovu biće pre predstave u Sava Centru, uručena nagrada “Vip poziva“, koja se četvrti put za redom dodeljuje našim umetnicima koji su postigli zavidnu karijeru i u Srbiji i u inostranstvu.

Posle pete preporuke morali smo da zaustavimo Aju Jung, ali smo obećali da ćemo tekst završiti njenim srdačnim pozivom da se prepustite avanturi zvanoj Beogradski festival igre jer ćete u raznovrsnom programu sigurno pronaći nezaboravnu plesnu postavku.

Pogledajte još