U interesu EU da Srbija postane članica Unije

JAGODINA, 5. avgusta 2009. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u sredu da je u interesu EU da Srbija postane članica Unije zbog koridora, mladih talenata i bezbednosnih kapaciteta Srbije.

Đelić je na konferenciji za novinare u Jagodini rekao da ova godina nije najpovoljniha za evropske integracije zbog svetske ekonomske krize, nedovršenog posla u vezi sa Lisabonskim sporazumom i zato što su ove godine održani izbori za Evropski parlament i nemački parlament.

"EU je dajući Srbiji bespovratnu pomoć od 100 miliona evra dokazala da joj je stalo da Srbija nastavi putem reformi. Prvih 50 miliona evra ćemo dobiti u septembru, a drugih 50 miliona početkom sledeće godine, kada možemo očekivati dodatnu makrofinansijsku podršku, od još 200 milona evra, o čemu smo počeli da pregovaramo", rekao je Đelić.

Podsetio je da se 80 odsto Koridora 10 gradi iz evropskih sredstava i istakao da "nema infrastrukture u Srbiji bez evropskih fondova". "I zbog svega toga, interes je Srbije da uđe u EU, kao što je interes EU da Srbija postane njena članica", rekao je Đelić.

Pogledajte još