Ponovo negirali krivicu za pokušaj ubistva Vuka Draškovića

Ponovljeno suđenje trojici nekadašnjih pripadnika Resora državne bezbednosti, okrivljenim za pomaganje u pokušaju ubistva lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, počelo je danas u Beogradu davanjem iskaza i negiranjem krivice optuženih.

Nekadašnji šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić i načelnici odeljenja u tom centru za unutrašnji i spoljni ekstremizam Ratko Romić i Stevan Basta, odbacili su sve navode optužnice, tvrdeći da su sve radili u skladu sa pravilima službe i da nisu imali saznanja da će prikupljene informacije biti iskorišćene za pokušaj ubistva lidera SPO.

Radonjić je naglasio da nikada nije učinio krivično delo i da su delovi navoda optužnice "konstrukcija, izmišljotina i čista laž".

"Nikada nikome nisam pomogao, niti dobio nalog da učinim nešto što je van procedure rada Službe, a da je meni ličilo na krivično delo", rekao je Radonjić.

Romić se saglasio sa Radonjićem, ističući da u sudskom procesu protiv njega i dvojice njegovih kolega nisu predočene činjenice na osnovu kojih su optuženi za pomaganje u pokušaju ubistva.

"Zamenik tužioca je morao za svaki optužni deo da iznese konkretne dokaze, a sud je olako prešao preko te činjenice. Zamenik tužioca to nije učinio jer ne postoji dokaz, niti indicija da smo počinili to krivično delo", rekao je Romić.

Radonjiću, Romiću i Basti ponovo se sudi nakon što je Apelacioni sud prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Tom presudom Viši sud u Beogradu 18. juna 2012. osudio je Radonjića na osam godina zatvora, a Bastu i Romića na po sedam godina.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. mart.

Izvor: B92
Foto: Morguefile

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.