Ministar Selaković: Loše sudije krive za propale procese

Ovim rečima ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković za “Blic” objašnjava odluke u procesima protiv Mihalja Kertesa i ubice Novosađanke Vladislave Červenko, kao i tragediju u diskoteci “Kontrast”.

- Najveći problem pravosuđa su sudije i tužioci koji ne žele da prihvate da država ne postoji zbog njih, već da su oni tu zbog države i građana. S druge strane, kada bivša ministarka pravde optužuje da je organizovani kriminal povezan s onima koju su do pre dve godine bili na vlasti i ostavili pravosuđe u ruševinama, to govori ko je i kako godinama uništavao pravosuđe. Sudije koje su bile u sva tri slučaja nije dovela ova vlast, već su tu bili ranije - navodi ministar.

Ko je kriv za slučaj Kertes?

- Loša organizacija rada pravosuđa dugi niz godina. To se ne odnosi samo na postupajuća sudska veća, već i na rad tužilaštva i organe gonjenja.

Na koji način ćete utvrđivati odgovornost?

- Na prvom mestu, ustanovljenjem kretanja predmeta i utvrđivanjem zašto je sudski postupak trajao dugo. Radi se o zastarelosti koja je nastupila pre neverovatne četiri godine, a znajući da disciplinski prekršaji za sudije zastarevaju protokom dve godine, teško da bilo koje pravne posledice može da snosi onaj ko je za to odgovoran. Građani imaju pravo da znaju ko je svojim postupcima doveo do zastarelosti. Njihova imena će biti objavljena, a predsednici tih sudova će morati sa pažnjom da posmatraju budući rad tih sudija.

Da li je postojala komunikacija između sudova u slučaju Kertes?

- Da je postojala kvalitetna komunikacija, uveren sam da do ovakve stvari ne bi došlo. Ono što je jedan od najvećih problema u sudovima i tužilaštvima nakon 2010. jeste nepostojanje ili postojanje izuzetno slabe komunikacije i oštre podele među sudijama, a potrebno je vreme da se to ispravi.

Da li sumnjate da se iza ovih postupaka krije neka opstrukcija?

- Kada u jednom danu saznate za više uznemirujućih sudskih odluka, onda tražeći obrazloženje za to, ne možete da isključite i neku opstrukciju. Mada se čini da je sve ubrzano i sistemskom opstrukcijom pravosuđa, koja je sprovedena 2009. na 2010.

Šta ćete preduzeti u vezi s postupkom protiv Darija Musića?

- Uznemiravajuće je za sve, a tek za porodicu žrtve, kada se osuđujuća presuda ukida. Uveren sam da razlog za ukidanje nije dovođenje u pitanje krivice optuženog, već loša prvostepena presuda, kao što je rekao i Apelacioni sud.

Šta ćete preduzeti u predmetu “Kontrast”?

- Zapanjujuće je da slučaj koji je u žiži javnosti Srbije nije okončan 16 meseci nakon optužnice. Bio sam među onima koji su na Visokom savetu sudstva tražili da se predsednici sudskog veća Zoriji Mušakov produži sudijska funkcija za još godinu dana da bi okončala ovaj postupak. Međutim, presuda nije doneta. Sudija Mušakov je otišla u penziju i predmet je dodeljen drugome, pa je postupak krenuo ponovo. Tražiću dosadašnji raspored zakazivanja glavnog pretresa.

Izvor: Blic

Pogledajte još