Završen Plenum građana u Sarajevu, sutra nastavak protesta

Tokom sastanka, građani su iznosili različite zahteve, od traženja ostavki predstavnika vlasti, preko uvođenja zdravstvene zaštite za sve građane, do nepodnošenja krivičnih prijava protiv učesnika u demonstracijama.

Građani su, takođe, tražili donošenje novog zakona o platama kantonalnih funkcionera, te donošenje novog pravilnika o platama u svim državnim preduzećima.

Današnji skup je organizovan kako bi se definisali mnogi zahtevi demonstranata, a većina onoga što se moglo čuti na plenumu odraz je onoga što se proteklih dana moglo čuti na protestima.

Građani su, pored ostalog, tražili da se napravi rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u BiH, ukinu kantoni u Federaciji, održe vanredni izbori.

Zahtevi su još bili da se hitno smene direktori državnih preduzeća, da se formiraju ekspertske vlade na svim nivoima, da se demonstrantima omogući učešće u programu javnih emitera.

Predloženo je, takođe, da se predstavnici plenuma iduće sedmice obrate visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, tokom njene posete BiH.

Jednoglasno je ocenjeno da su protesti u BiH počeli zbog korupcije, nepotizma, pljačkaške privatizacije i nehumanog odnosa vlasti prema građanima.

Plenumi će se održavati po principu da se svi prisutni građani pojedinačno izašnjavaju o zahtevima i predlozima, od kojih će kasnije biti napravljena konačna lista zahteva vlastima.

Sledeći sastanak Plemuna zakazan je za petak u 17.30 sati u Olimpijskoj dvorani Zetra, rekao je Ibrahim Tanović, član organizacionog odbora Plenuma.

Dogovoreno je da će se protesti nastaviti sutra i svakog dana u 12 sati, sve dok premijer Federacije BiH ne podnese ostavku i dok ne budu ispunjeni drugi zahtevi građana.

Današnjem plenumu prisustovalo je nekoliko stotina građana, a skup je protekao bez incidenata.

Izvor: Beta/ foto: AP Photo/Amel Emric

Pogledajte još