Ovako je nastao brushalter

Njihova glavna razonoda bile su nestašne žurke, na kojima se u seksu i uživanju opijata išlo i dalje od nagoveštaja.

(old_image)

Upravo za jednu takvu zabavu, Felpsova je nabavila za to vreme posebno smelu haljinu, s dubokim izrezom i od providnog materijala, ali na njeno nezadovoljstvo, fišbajni korseta su se ružno ocrtavali ispod tankog materijala. Što je još gore, korset je izvirivao čak i iz dekoltea.

Smatrajući da je to neprihvatljivo, Felpsova je svojoj služavki u ruke dala dve platnene maramice i jednu ružičastu traku, i objasnila kako da od toga sašije stvarčicu koja će joj pridržavati grudi. U tom trenutku nije mislila da je to bog zna šta, ali mali izum su oduševljeno prihvatile ne samo njene rođake i prijateljice, već i potpuno nepoznate žene, koje su joj prilazile i nudile čitav dolar (u to vreme veliku sumu) da ga i njima napravi.

(old_image)

Shvativši poslovni potencijal koji u tome leži, Felpsova je 12. februara 1914, pre tačno 100 godina, u svojoj 22. godini, patentirala izum.

Pošto je preduzetništvo ipak nije preterano zanimalo, patent je ubrzo, za 1500 dolara, prodala braći Vorner, proizvođačima damskog rublja, koji su na njemu samo u narednih 30 godina zaradili 15 miliona dolara.

U današnje vreme, brushalter svakodnevno nose milijarde žena, a godišnji promet koji se ostvari prodajom ovog malog, ali važnog dela ženske garderobe iznosi oko 15 milijardi dolara.

Blic

Pogledajte još